News

Cât contează pentru Putin ajutorul militar nord-coreean? Generalul Virgil Bălăceanu: „Rusia își completează stocurile, dar rachetele inteligente sunt esențiale!”

Jens Stoltenberg a declarat că Phenianul aprovizioneză Moscova cu rachete, iar generalul Virgil Bălăceanu analizează impactul ajutorului militar primit de Vladimir Putin.
08.02.2023 | 08:03
Cat conteaza pentru Putin ajutorul militar nordcoreean Generalul Virgil Balaceanu Rusia isi completeaza stocurile dar rachetele inteligente sunt esentiale
Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu comentează tranzacțiile de armament dinspre Coreea de Nord către Rusia (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nord-coreenii oferă rachete Rusiei, pentru a sprijini ofensiva din Ucraina. Dincolo de impactul mai mult sau mai puțin emoțional al știrii și de propagandă, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a făcut o analiză rațională a situației: „În momentul de față, se discută despre un stoc redus al Federației Ruse, dar capacitatea Moscovei se înscrie, în general, în categoria rachetelor inteligente. Este imposibil de crezut că nord-coreenii și chinezii produc muniție inteligentă mai competentă decât a rușilor, întrucât au copiat modelele respective”.

Generalul Virgil Bălăceanu: „Discuția se derulează în jurul muniției inteligente, nu a rachetelor de tip Tochka!”

Deși ambele guverne, de la Phenian și de la Moscova, neagă acest lucru, dar mai ales în contextul războului din Ucraina, revine pe tapet o întrebare care a suscitat o mulțime de discuții și anume care este, totuși, capacitatea militară și mai ales amenințarea reprezentată de Coreea de Nord.

ADVERTISEMENT

„Discuția se derulează în jurul muniției inteligente, nu a rachetelor de tip Tochka. De asemenea, nu vorbim despre proiectilele reactive pentru instalațiile de lansare, fie că ne referim la Uragan, la Tornado și la toată gama de aruncătoare respective”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.

Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenția asupra ajutorului militar primit de Moscova, din partea Phenianului (sursa hepta.ro)

Interlocutorul nostru, care în trecut a comentat pentru FANATIK inclusiv posibilitatea folosirii armelor nucleare în contextul lărgit al conflagrației din Ucraina, a mers și mai departe.

ADVERTISEMENT

Dincolo de „paradă”, fenomen cu care Phenianul ne-a obișnuit de decenii, au existat voci care au afirmat că, totuși, arsenalul nord-corean este mai mult unul mai de fațadă. Generalul Virgil Bălăceanu a dorit să răspundă acestor provocări:

„Jens Stoltenberg a plecat de la premisa că, într-adevăr, Coreea de Nord livrează Rusiei atât rachete, cât și muniție. Însă, această chestiune nu schimbă soarta războiului. Într-o anumită zonă, asiaticii le pot trimite orice, dar nu cred că rușii au un deficit substanțial în privința muniției de 152 mm. Probabil, își completează stocurile cu o parte din muniția pe care o importă din Coreea de Nord”.

ADVERTISEMENT

Iranul, pe lista „sponsorilor” Armatei Roșii, China stă în „joc de glezne”

Armata Roșie beneficiază de sprijin extern, iar Coreea de Nord nu este unica sursă de aprovizionare. Din fericire, potrivit intervievatului nostru, China, despre care multe voci susțin că a devenit a doua putere militară după SUA, stă – cum s-ar spune în termeni fotbalistici – în „joc de glezne”.

„Constatăm că Rusia dispune de doi furnizori în materie de armament și de muniție pentru invazia Ucrainei, anume Iranul și Coreea de Nord. Lucrurile s-ar complica în momentul în care China ar deveni un furnizor de armament și de muniție. Dar, deocamdată, importurile nu schimbă nimic esențial pe frontul și în războiul din Ucraina”, a continuat partenerul nostru de dialog.

ADVERTISEMENT

Revenind, însă, la capacitatea militară a Phenianului, generalul Bălăceanu este de părere că, „în privința rachetelor, nord-coreenii nu pot sta rău, în condițiile în care le produc cu succes. Totuși, se află în etapa rachetelor balistice intercontinentale. Deocamdată, nu au realizat rachetele balistice cu bătaie lungă. Părerea mea este că au în inventar rachete tactice, balistice, cu bătaie la 500 de kilometri. Nu știm dacă ele au un nivel mai ridicat decât cel al rachetelor rusești, deși nu cred că sunt superioare sitemelor Iskander sau rachetelor de croazieră Kalibr. Produsele nord-coreene pot fi superioare sau măcar la același nivel cu rachetele balistice de tip Tochka”.

Fateh
Rachetele iraniene Fateh, pe lista „cumpărăturilor” multor state (sursa hepta.ro)

Tranzacțiile cu armament rămân învăluite în mister

Întorcându-ne, însă, la subiectul inițial, în speță ajutorul oferit practic lui Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei, fapt la care s-a referit secretarul general al NATO, partenerul nostru de discuție a menționat:

„Este greu de spus dacă deja Coreea de Nord a livrat sau nu rachete Rusiei, deoarece, pe baza spargerii rachetelor în urma exploziilor și a componentelor rămase nu s-au adus probe, în acest sens. Mai degrabă, se vorbește despre livrarea muniției, în primul rând pentru artilerie”.

„Chiar și în respectivul caz, nu a fi o chestiune spectaculoasă. Federația Rusă este orientată mai mult spre rachetele din clasa Fateh, provenite din Iran și nu excludem eventuale tranzacții, în acest sens”, a continuat ofițerul român.

Wagner
Militarii din gruparea Wagner ar fi primit, de asemenea, armament din Asia (sursa hepta.ro)

Gruparea Wagner, printre potențialele cliente ale Phenianului

Potrivit agenției Mediafax, care citează CNN, în cadrul întâlnirii pe care Jens Stoltenberg a avut-o la Seul cu ministrul sud-coreean de Externe Park Jin, secretarul general al NATO a confirmat rapoartele anterioare ale presei, protrivit cărora Coreea de Nord a livrat arme și muniție grupării de mercenari Wagner, controlată de regimul condus de Vladimir Putin.

„Această ipoteză este plauzibilă. Fiind vorba despre un grup privat, Wagner se poate aproviziona de pe piața largă. Una este livrarea, iar a doua chestiune ține de modul în care ar influența ducerea acțiunilor de luptă. Totuși, n-aș vedea modul în care rachetele, obuzele, proiectiele și alte tipuri de muniție ar modifica mersul războiului. Inclusiv dronele iraniene Shahed 136 au o anumită forță de lovire, dar nu reprezintă o bombă atât de inteligentă. Pentru a-și atinge ținta, sunt lansate cu zecile. Sunt vulnerabile, iar o bună parte dintre ele sunt doborâte”, ne-a declarat generalul Virgil Bălăceanu.

În privința tranzacțiilor și a obiectului acestora, interlocutorul nostru a specificat: „În acest moment, schimbul ar reprezenta cantitatea, însă pentru cantitatea respectivă sunt necesare gurile de foc. Din punctul de vedere al calității, aceasta este reprezentată de muniția inteligentă”.

Prin prisma afacerilor cu armament, lucrurile nu sunt „roze”, din punctul de vedere al Phenianului: „Dincolo de posibilitatea de a vinde sau a trimite rachete Rusiei, Coreea de Nord nu are cui livra asemenea „mărfuri” în Africa și este imposibil să le comercializeze în Asia. Producția Phenianului este dedicată țării, în sine, dar este masivă, pentru că este dedicată armatei de aproximativ două milioane de soldați”.

Potrivit generalului român, Rusia poate găsi și alte surse de aprovizionare, din varii motive și, în primul rând, își completează stocurile:

„Vă dau un singur exemplu. Rușii scot din depozite muniția de 152 mm, deoarece aceste proiectile sunt păstrate un anumit număr de ani, nu timp de secole, deoarece, după expirarea termenului de garanție, respectiva munițe trebuie distrusă. Din acest motiv, cantitatea respectivă este folosită cu prioritate, în războiul din Ucraina. În acest caz, depozitele se golesc și există două variante. Ori propria industrie să producă, ori să se recurgă la importuri, din alte state, pentru ca depozitele să fie pline tot timpul”.

Mic ghid pentru utilizarea muniției

Ne-am întors, însă, la capacitatea militară a Coreei de Nord și la campania de „publicitate” orchestrată de Phenian. Se pare că nici aici socotelile asiaticilor nu se potrivesc cu balanța cerere&ofertă.

„Dacă ar dori să apeleze la tactica de PR, Coreea de Nord ar arăta că a livrat anumite tipuri de rachete eficiente. Acest fenomen nu schimbă esențial dimensiunea războiului, deoarece totul depinde de ce tip de rachetă este livrat și mai ales de eficiența proiectilului respectiv”, a subliniat intervievatul nostru.

Acesta a continuat: „Sunteți curioși dacă armata nord-coreeană este sau nu una mai mult de fațadă. Acum întreb eu: Shahed 136, dronele folosite pentru lovirea sistemului energetic, au schimbat cu ceva situația de pe front?… Eu nu am informații potrivit cărora drona kamikaze ar fi fost folosită pentru lovirea unor puncte de comandă, a logisticii ucrainene sau a pozițiilor artileriei”.

Partenerul nostru de dialog a menționat că este esențial faptul că respectivele drone kamikaze nu sunt performante în sensul de a fi folosite în operațiunile militare, ci sunt utilizate doar în războiul energetic. În același mod, ucrainenii utilizează dronele Bayraktar, care au capacități mult mai bune decât cele la care ne refeream anterior.

„Trebuie făcută o diferență între muniția inteligentă și muniția „oarbă”, adică nedirijată. Practic, aceasta din urmă pleacă din gura țevii, pe baza unor calcule matematice. Se introduc niște date în aparatura de observare, iar ulterior se execută focul. Un asemenea proiectil nu are capacitatea care să determine modul în care trebuie să ajungă la țintă, lucru care o deosebește de muniția inteligentă”, a încheiat generalul Virgil Bălăceanu.

ADVERTISEMENT