News

Cât costă amenajarea unei toalete pentru o școală! Sute de unităţi cu probleme, Guvernul şi autorităţile locale îşi pasează vina

Cât costă amenajarea unei toalete pentru o școală și câte unități de învățământ au această problemă în pragul anului școlar
30.08.2021 | 18:27
Cat costa amenajarea unei toalete pentru o scoala Sute de unitati cu probleme Guvernul si autoritatile locale isi paseaza vina
Contre între Guvern şi autorităţile locale pe subiectul toaletelor în şcoli. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Câteva zile ne mai despart de debutul anului școlar, un an pe care autoritățile l-au gândit cu elevii prezenți în bănci. S-ar putea schimba situația dacă pandemia de COVID-19 ar aduce un nou val de bolnavi și numărul cazurilor ar crește serios. Până atunci, 13 septembrie rămâne data la care copiii își iau, în mod oficial, adio de la vacanța de vară.

Aproape două milioane de elevi se întorc în unitățile de învățământ din întreaga țară, dar nu toți dintre ei vor beneficia și de condiții decente. Astfel, în acest moment, în România există sute de școli care încă nu au o toaletă funcțională în interiorul clădirii sau în imediata apropiere.

ADVERTISEMENT

Cât costă amenajarea unei toalete într-o școală!

Concret, în România anului 2021, peste 300 de unități de învățământ și grădinițe au grupuri sanitare insalubre. Multe dintre ele așa vor și rămâne în ciuda faptului că autoritățile au avut la dispoziție timp serios pentru a rezolva numeroasele probleme.

Conform ultimei statistici oferite de Ministerul Educației, aproape 48 de mii de copii și elevi sunt nevoiți să meargă la toalete în curte, fără apă curentă și canalizare. Guvernul spune că a alocat bani pentru construcția unor toalete noi, însă autoritățile locale nu s-au îngrămădit să acceseze fondurile.

ADVERTISEMENT

Culmea, la rândul lor, edilii ridică din umeri și transmit că banii sunt insuficienți pentru o asemenea lucrare. Conform site-ului Ministerului Educației, prețul unor containere dotate corespunzător și care să treacă inspecția și să primească autorizația de funcționare de la DSP depășește 20.000 de euro. Adică peste 98.000 de lei, bani mulți pentru o primărie de sat.

„Dacă nu există nici rețea de apă în zonă, atunci situația se complică și mai tare. Am vizitat zeci de comune în ultimii doi ani de zile de umblat prin județul Bacău.

ADVERTISEMENT

Nu mică mi-a fost mirarea să văd cum școli fără apă curentă apar în statistici ca fiind racordate la rețeaua publică de apă în condițiile în care aceste utilități nu există în toată zona sau că au dotări pe hârtie care în realitate nu există”, a explicat Marian Damoc, Investment Manager al unui ONG care dota școli din Bacău cu astfel de utilități.

Cîți bani a alocat Guvernul pentru problema toaletelor în școli

După ce au preluat puterea, liberalii au transmis că se vor ocupa de această problemă, una care a fost ocolită în ultima perioadă. Executivul condus pe atunci de Ludovic Orban a anunțat că vor fi alocate peste 30 de milioane de lei pentru construcția unor toalete noi.

ADVERTISEMENT

În urmă cu doi ani de zile, peste 270 de școli au primit bani pentru problema toaletelor. Puține au reușit să încheie lucrarea și multe dintre ele au făcut un adevărat spectacol la prezentare. Primari, secretari de stat și chiar miniștri au venit să beneficieze de baia de mulțime.

Mai mult decât atât, nu toate lucrările au ieșit perfect. Mai exact, au existat toalete realizate necorespunzător, toalete care în continuare prezintă probleme și care nu pot fi folosite de elevi. Au fost trecute din nou pe listă cu o altă tranșă de bani. Între timp, alte 103 școli nou incluse în proiect au fost identificate de autorități anul trecut că nu au toalete sau acestea sunt nefolosibile.

Anul trecut, 25 de milioane de euro au fost trimiși pentru containerele sanitare. “Vorbim de un număr de 5.000 de containere sanitare care vor permite la începerea anului şcolar să asigure necesităţile din punct de vedere sanitar pentru elevi, respectiv toalete, chiuvete, apă curentă pentru igienizarea şi pentru asigurarea necesităţilor, din punct de vedere sanitar, ale elevilor”, declarau reprezentanții Guvernului.

Bani de la Bruxelles pentru toalete în școli

De remarcat că decontarea echipamentelor de protecție medicală precum și a containerelor mobile sanitare se va face cu respectarea Regulamentelor Comisiei Europene. Mai exact, achiziționarea de containere mobile sanitare este eligibilă pentru unitățile școlare care nu au asigurat accesul la rețeaua de apă și canalizare.

Există însă o condiție fermă – este imperios necesară contractarea, în condițiile legii, a serviciilor de vidanjare pe toată durata utilizării acestora, în limita valorii de 5.000 euro echivalentul în lei la data aprobării ghidului solicitantului.

Unitățile școlare vor avea în responsabilitate utilizarea containerelor mobile sanitare și răspund de buna utilizare a acestora în bune condiții pe toată durata normată de utilizare. De asemenea, școlile vor lua toate măsurile legale necesare pentru utilizarea în condiții de siguranță pentru mediu, sănătate și integritate fizica a utilizatorilor.

Autoritățile locale, vinovate pentru situație

Vă readucem aminte că începând din anul 2000, autorităţile locale, conform legislației în vigoare, sunt administratorii clădirilor şi terenurilor în care își desfăşoară activitatea instituțiile de învățământ preuniversitar de stat.

În calitatea sa de administratori, autorităţile locale pe raza cărora sunt amplasate unităţile de învăţământ au obligația să ia toate măsurile pentru ca activitatea instructiv-educativă să se desfășoare în bune condiții, prin edificarea, modernizarea, reabilitarea și dotarea imobilelor.

Guvernul spune că nu toți primarii și-au făcut treaba. De altfel, fostul ministru al Educației, Monica Anisie a transmis că este indignată de atitudinea unor edili care nici măcar nu s-au obosit să acceseze fonduri pentru construcţia de toalete în grădiniţe şi şcoli.

A făcut lucrul acesta în urma unor vizite efectuate la mai multe unităţi din comunele Axintele şi Sălcioara, judeţul Ialomiţa. “Sunt indignată că aceşti colegi, profesori ai mei au privit lucrurile ca pe o normalitate atunci când i-am întrebat unde se duc copiii la baie. Au spus: ‘în curte’.

Sunt indignată că autorităţile publice locale, de 30 de ani, nu investesc în educaţie. Au fost alocate fonduri printr-o hotărâre de guvern, aveau posibilitatea să construiască aceste toalete, aveau posibilitatea de a îmbunătăţi viaţa copiilor la şcoală şi mulţi dintre ei nu au făcut-o – asta este, de fapt, problema.

Ne mirăm la fiecare început de an şcolar de ceea ce se întâmplă. Nu ar trebui să ne mirăm, autoritatea publică locală trebuie să investească în educaţie. Avem exemple de bună practică”, a spus Monica Anisie după prima vizită, în comuna Axintele.

Ialomiţa nu este singurul judeţ cu astfel de probleme. Alba, Botoșani, Vaslui și Galați sunt și ele în acest top al rușinii. AICI poți vedea lista întreagă a școlilor care aveau toaleta în curte în 2020. Culmea, în problema toaletelor în unităţile de învăţământ s+au implicat şi investitorii privaţi. Astfel, grădinița cu program normal Nr. 1, din sat Slobozia Blăneasa, Comuna Negrilești, județul Galați, a fost selectată de Crucea Roșie Română pentru a beneficia de reconstrucția totală a toaletei, aflată în prezent în curte, într-o stare avansată de degradare.

Colectivul actual numără 20 de preșcolari, însă dezvoltarea localității face ca acesta să fie în continuă creștere. Celelalte 25 de unități de învățământ selectate în această etapă, care vor primi produse de igienă pentru menținerea curățeniei și igienizării toaletelor, sunt din județele Alba, Arad, Brașov, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Iași, Mureș, Olt, Prahova, Timiș, Vâlcea, Vaslui.

ADVERTISEMENT
Tags: