Să fii șofer în România în 2025 începe să devină, treptat, aproape un lux. Cât a ajuns să coste, în prezent, revizia, ulei și filtre, la o Dacia Duster. Dacă ne uităm la o eventuală reparație, durerea de cap e și mai mare.
A avea o mașină în România reprezintă în acest moment o uriașă bătaie de cap pentru orice cetățean. Începând de la impozite, asigurări, reparații și până la clasicele service-uri, toate adunate ajung la sume uriașe.
Vizitele la mecanic sunt tot mai scumpe. Din punct de vedere statistic, numai în ultimii 5 ani, reparațiile, dar şi banalele revizii anuale, s-au majorat chiar şi cu 50%, arată datele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România. Aceste creșteri de preț sunt puse pe seama majorărilor salariale, a scumpirii utilităților, dar şi a pieselor.
În cazul în care dețineți o mașină produsă de constructorul român Dacia trebuie să știți că și aici s-au raportat scumpiri. De exemplu, pentru o Dacia Duster, revizia costă în prezent în jur de 750 de lei. În 2020 nu trecea de 500 de lei.
Pentru această sumă vă este schimbat uleiul de motor, filtrul de ulei, aer, polen şi cel de combustibil. Mecanicul mai recurge la verificarea sistemului de frânare, a anvelopelor, a suspensiei, bateriei şi a sistemului de iluminare.
”Se datorează creşterii taxelor şi impozitelor, creşterii salariilor, dar şi automatizării cu sisteme performante, conform Registrului Auto Român„, a declarat Ionuţ Stoica, manager service auto, pentru Observator News.
„Survin creşterii valorii pieselor şi a valorii materialelor pentru vopsitorie. Care anual cresc, în medie cu 10-15%„, a declarat și Dan Barbu, preşedintele Patronatului Operatorilor de Service Auto.
Reviziile anuale sunt doar o micuță piesă din totalul costurilor care pot interveni la o mașină. Dacă aveți ghinionul de a necesita eventuale reparații, atunci este cazul să scoateți din buzunar sume uriașe de bani.
Prețul reparațiilor a explodat după pandemie. Dacă în 2020 o reparaţie auto costa, în medie, 9.000 de lei, acum preţul sare de 12.000 de lei. Vedem, iată, o scumpire de peste 30%, în 4 ani.
”Pentru o pană, preţul era de 40 de lei. În momentul de faţă a ajuns la 55-60 de lei. Iar pentru schimb de anvelope, de la 90 de lei la 130 de lei„, a declarat Ionuţ Stoica, manager service auto, pentru sursa citată.
Între 2024 și 2025, tariful orei de manoperă a crescut cu peste 10%. Dacă ne uităm la ultima jumătate de deceniu, majorarea se apropie de 50%. Veştile nu sunt bune nici pentru perioada următoare, după ce prețul energie se va liberaliza.
”Principalul factor în calcul preţului orei de manoperă este forţa de muncă. Salariul mediu a crescut cu aproape 100%. Să vedem ce se va întâmpla cu energia electrică. Dacă se liberalizează este clar că vor creşte şi preţurile la reparaţii”, spune Dan Barbu, preşedintele Patronatului Operatorilor de Service Auto din România.