Cadastrul este un act necesar în momentul în care îți dorești să scoți la vânzare o locuință. Cât costă, în realitate, cadastru și intabularea la un apartament cu 2 sau 3 camere, în 2025. Lista completă a prețurilor, în funcție de mai mulți factori.
Totalitatea lucrărilor tehnice de determinare exactă a unei proprietăți funciare, cu toate caracteristicile sale este reprezentată de cadastru. Acesta este un proces de identificare, descriere, înregistrare și reprezentare grafică a imobilului.
În schimb, intabularea arată că proprietatea vă aparține pe deplin. Acest lucru este demonstrat de existența acestui înscris în Cartea Funciară. Ambele documente sunt importante în cazul în care o persoană dorește să vândă.
Costurile pentru documente depind de trei factori importanți. Unul dintre aceștia este dimensiunea imobilului (teren și construcții). De asemenea, ceilalți factori sunt reprezentați de zonă (urbană sau rurală) și de complexitatea lucrării.
Pentru un apartament de 2 camere cadastrul și intabularea ajung la suma de 800 de lei, conform veritatopo.ro. Documentele pentru un apartament cu 3 camere se întocmesc pentru valoarea de 900 de lei.
În plus, proprietarii care dețin un apartament de 4 camere și doresc să facă cadastrul și intabularea trebuie să scoată din buzunar 1.000 de lei. Pe de altă parte, cadastrul și intabularea pentru o garsonieră sunt 700 de lei.
La aceste sume se adaugă taxa de înregistrare ANCPI, în valoare de 120 de lei. Așadar, costurile cresc puțin. Termenul de avizare pentru aceste două documente necesare unei proprietăți este de 18-21 zile lucrătoare.
Proprietarul unui apartament care are nevoie de cadastru trebuie să știe neapărat care sunt actele necesare. Acesta trebuie să aibă pregătite mai multe documente, printre care se numără actul de identitate.
De asemenea, sunt necesare documentele de proprietate: contract de vânzare-cumpărare, act de donație, certificat de moștenitor sau sentință judecătorească definitivă. În plus, se folosește un certificat fiscal care se emite de către primărie. Acesta atestă că nu există datorii la impozite.
Mai mult, în cazul unui cadastru se mai solicită planurile vechi, dacă acestea există. Printre ele se află schița, releveul și planul cadastral anterior. Totodată, se mai cere și o autorizație de construire, în cazul construcțiilor recente.