În aprilie 2025, căpșunile românești din piețe au ajuns să aibă prețuri uriașe. Din această cauză, nu multe persoane își mai permit să achiziționeze aceste fructe.
Luna aceasta, căpșunile românești au apărut în piețele din România, însă mulți nu își permit să le cumpere din cauza prețurilor uriașe, care sunt mai mari decât anul trecut.
Căpșunile românești apărute în aprilie au prețuri mai mari decât cele importate din alte țări, însă producătorii spun că gustul acestora este unul delicios.
Motivul scumpirilor este faptul că aceste fructe se coc mai târziu decât în 2024, din cauza temperaturilor din ultima vreme, care au fost scăzute pentru această perioadă.
Pentru un kilogram de căpșuni de la producători, românii trebuie să plătească 55 de lei. Prețul este cu 25 de lei mai mare decât în anul precedent. Pe tarabe, însă, căpșunile pot costa chiar și de două ori mai mult.
“Anul trecut le-am vândut cu 30 lei/kg. A fost primăvara foarte geroasă și am avut mult de muncă pentru a le crea condiții. Le acopeream cu 3 rânduri de agril, cu tunuri de căldură ca să nu se ducă florile”, a explicat Cristian Tecșilă, unul dintre producători.
Prețul căpșunilor va scădea, însă, în viitorul apropiat. Agricultorii sunt de părere că fructele vor ajunge în piețe în primele două săptămâni ale lunii mai. De asemenea, prețul ar putea fi influențat de oferta mare, notează romaniatv.net.
Pe măsură ce temperaturile vor crește și se apropie vara, căpșunile vor costa mai puțin. Este posibil să poată fi achiziționate chiar și la jumătate de preț. Anul trecut, în iunie, prețul pentru un kilogram de căpșuni a fost de 15 lei.
În județul Dolj, căpșunii sunt plantați pe 98 de hectare. Comuna Halmeu, din județul Satu Mare, este locul de unde pleacă mai mult de jumătate din producția națională de căpșuni.
Căpșunile se numără printre cele mai apreciate fructe consumate în sezonul cald. Au un gust delicios, dar și mai multe beneficii pentru sănătate. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, contribuie la sănătatea creierului, dar și la îmbunătățirea funcționalităților inimii. Sunt pline de nutrienți și ajută la eliminarea inflamațiilor din organism.