News

Cât costă cireșele, la Cluj. Sunt aduse din Grecia și sunt mai scumpe decât carnea

Au apărut cireșele prin piețele din România, însă prețurile sunt foarte mari. Iată cât costă cireșele, la Cluj-Napoca.
14.05.2023 | 11:00
Cat costa ciresele la Cluj Sunt aduse din Grecia si sunt mai scumpe decat carnea
Cât costă cireșele în 2023? Mai mult decât un kilogram de carne / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cireșele rămân și în acest an un produs de lux pentru români. Ele și-au făcut loc pe tarabele piețelor din țară, însă prețurile practicate de comercianți sunt foarte mari. Mai jos, aflați cât costă cireșele, la Cluj.

Cât costă cireșele de import, în Cluj

Deși suntem la jumătatea lunii mai, pe piață se pot găsi doar cireșe de import. Soiurile autohtone apar după 24-25 mai, iar asta face ca prețurile practicate de comercianți să fie de-a dreptul prohibitive.

ADVERTISEMENT

La Cluj, cireșele costă mai mult decât carnea. Acestea sunt aduse din Grecia și costă 50-60 de lei/kilogramul, în funcție de locul de unde sunt cumpărate.

Potrivit publicației Media9.ro, unii comercianți au ridicat prețul la 100 de lei pentru un kilogram. ”Depinde de unde s-au aprovizionat și de calitatea lor”, a explicat un importator pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Spre comparație, prețul unui kilogram de carne de porc, în hipermarketuri, este în medie de 25-35 de lei. Cam atât costă și căpșunele de producție românească, în piețele din Cluj-Napoca. În schimb, căpșunele de import (Grecia sau Turcia) este ceva mai ieftin, între 15 și 18 lei.

Cât vor costa cireșele românești

Totuși, cât vor costa cireșele românești? Ceva mai puțin, spun producătorii, care susțin că spre sfârșitul lunii mai vor putea fi găsite în piețele din România cireșe din soiul Early Lory.

ADVERTISEMENT

”Prețul la poarta fermei va fi, în medie, de 15 lei pentru un kilogram, la care se vor adăuga costuri de transport, depozitare și adaos al magazinului.

Prețul corect pentru cireșe în 2023 la poarta fermei ar trebui să fie în jur de 15 lei per kilogram pentru că discutăm de soiuri care la început se vor valorifica la un preț mai ridicat, deoarece și productivitatea pe aceste soiuri este mai mică.

ADVERTISEMENT

Și la un moment dat noi o să valorificăm fructe chiar și cu 6-7 lei kilogramul la poarta fermei, în mijlocul sezonului, când există, să zicem, o ofertă foarte mare pe piață”, a declarat pentru Agrointel.ro, fondatorul pepinierelor Roman, Marius Roman.

ADVERTISEMENT