News

Cât costă combaterea şobolanilor în București! Sumele astronomice cheltuite de marile oraşe ale lumii

Cât costă combaterea şobolanilor în București, oraș care pare acaparat de rozătoare în ultima perioadă!
18.06.2021 | 13:35
Cat costa combaterea sobolanilor in Bucuresti Sumele astronomice cheltuite de marile orase ale lumii
Șobolanii s-au înmulțit la cote alarmante în București. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Capitala trăiește vremuri grele și oamenii sunt disperați după ce șobolanii au pus stăpânire pe oraș ca într-un film de groază. Cutiile negre care au fost împăștiate prin tot Bucureștiul în vechea administrație s-au dovedit a fi inutile. Rozătoarele s-au distrat cu ele și multe au fost chiar transformate în adăposturi și cuiburi.

Nu a mai durat mult până când imaginile cu șobolanii au început să facă înconjurul spațiului online și nu numai. Parcuri, parcări, blocuri, dar și magazine, șobolanii au devenit parte integrantă a unei metropole pierdută într-un război politic etern.

ADVERTISEMENT

Cât costă combaterea şobolanilor în București!

Cu conturile blocate la Primăria Municipiului București, noul edil a ridicat până de curând din umeri. Nicușor Dan a devenit „încasator șef”, în timp ce războiul purtat de Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 cu firma de salubritate a transformat întreaga poveste într-o telenovelă fără sfârșit.

Și din acest perimetru al Capitalei au apărut și imaginile care au dat furori bucureștenilor. Mai întâi au fost șobolanii care se plimbau nestingheriți prin Parcul Regele Mihai I, fost Herăstrău, după care s-a ajuns la rozătoarele ce mâncau resturi de panificație dintr-un magazin.

ADVERTISEMENT

Nu s-a terminat aici pentru că șobolanii au ajuns vinovați și pentru haosul din trafic. Astfel, s-a circulat înfiorător în centrul orașului, din cauza unei defecțiuni la semafoarele din intersecția Bulevardul Unirii cu Strada Nerva Traian.

Culmea, compania Municipală pentru Managementul Traficului a transmis că defecțiunea s-a produs din cauza șobolanilor care au ros cablurile. În cele din urmă, Primăria a anunțat că a început deratizarea orașului, una care nu se anunță deloc ieftină, mai ales că a debutat cu întârziere.

ADVERTISEMENT

Cât de repede se înmulțesc șobolanii

Din nefericire, fiecare zi contează în lupta cu șobolanii. Astfel, că, declarațiile pompoase nu ajută prea mult. „În ceea ce privește acțiunea de dezinfecție, dezinsecție și deratizare, adică țânțari, căpușe și șoareci, șobolani, după cum știți, în ședința anterioară de consiliu am aprobat planul de acțiune, avem pregătite utilajele”, a declarat Nicușor Dan la începutul lunii.

De remarcat că șobolanii cenuşii, adică cei care trăiesc printre bucureșteni, se înmulţesc pe tot parcursul anului. Perioada de gestaţie durează 24 de zile și, atenție, femela şobolan naşte de 2 -7 ori pe an câte 6 -10 pui, care sunt în primele zile orbi şi fără blană.

ADVERTISEMENT

În acest fel, femelele pot făta pe an chiar şi 1000 de pui. Da, citiți bine, o femelă poate să dea viață în fiecare an la alte o mie de exemplare. Când ajung la vârsta de 6 -7 săptămâni ei sunt deja independenţi, iar la 3 luni sunt în plină maturitate sexuală.

Adică sunt gata să se reproducă și să contribuie serios la creșterea numărului de șobolani din București, un număr ajuns la cote serioase, conform specialiștilor.

Cum s-a ajuns la înmulțirea șobolanilor în București

Oamenii care lucrează în domeniu spun că explozia aceasta a numărului de șobolani era doar o chestiune de moment. Astfel, în mandatul trecut, fostul primar Gabriela Firea a înființat una dintre companiile pentru care a fost îndelung contestată.

Eco Igienizare a fost însă dizolvată în instanță și a intrat în insolvență, fapt consemnat chiar și pe site-ul oficial. Doar că, de aici au început și problemele. Fiindcă activitatea instituției a fost blocată din decembrie anul trecut, nimeni nu s-a mai ocupat de deratizarea orașului.

Concret, nu s-a mai pus nici măcar o pastilă de otravă în Capitală în prima jumătate de an. Așadar, discutăm despre 6 luni în care șobolanii s-au putut reproduce în voie fără să fie amenințați vreo clipă de ceva sau cineva.

Anul trecut, potrivit bugetului, Eco Igienizare a plătit aproximativ 27 de milioane de lei pentru deratizare, dezinfecție și dezinsecție. De banii aceștia, fiecare cutie neagră din plastic a fost alimentată cel puţin o dată cu substanţe toxice pentru şobolani.

Câţi bani au plătit metropolele lumii ca să scape de şobolani

Sunt şi veşti bune în toată această poveste. Bucureştenii pot face măcar haz de necaz având în vedere că nu sunt singurii care traversează această problemă. De-a lungul timpului, mari orașe ale lumii s-au lovit de invazia șobolanilor.

Aproape incredibil, dar celebrul New York a cheltuit nu mai puțin de 32 de milioane de dolari în tentativa de a stârpi populațiile de șobolani. Există chiar și în prezent un buget aparte pentru deratizare și războiul este unul departe de a fi încheiat.

La Paris, apele Senei revărsate au stricat şi adăposturile subterane ale rozătoarelor, care au ieşit la suprafaţă. Municipalitatea s-a temut că că imaginea metropolei va fi afectată, aşa că a luat imediat decizia de a investi 1,6 milioane de euro pentru combaterea rozătoarelor.

Carantina din debutul pandemiei de coronavirus a transformat Londra într-un adevărat paradis al șobolanilor. Oficialitățile au transmis că trebuie să lupte împotriva a câteva milioane de rozătoare, drept pentru care au investit peste 500.000 de lire sterline.

ADVERTISEMENT