News

Cât costă, de fapt, la prețurile din 2024 să îți ridici singur un foișor. Toți românii care stau la curte trebuie să știe, dar și să respecte legea. Amenzile sunt uriașe chiar și pentru cei care îl au construit deja

Proprietarii de case din România care au în plan construcția unui foișor trebuie să știe ce prevede legea. Prețurile din 2024 pentru o astfel de construcție.
07.04.2024 | 12:00
Cat costa de fapt la preturile din 2024 sa iti ridici singur un foisor Toti romanii care stau la curte trebuie sa stie dar si sa respecte legea Amenzile sunt uriase chiar si pentru cei care il au construit deja
Cât costă să îți ridici un foișor în 2024, raportat la prețurile de pe piață. Sursa foto: houzz.com
ADVERTISEMENT

Proprietarii de case din România care vor să aibă și un foișor în curte sau în grădină trebuie să fie la curent cu prevederile existente în lege. În caz contrar, aceștia riscă amenzi extrem de arzătoare.

Cât costă să îți ridici un foișor în 2024, raportat la prețurile de pe piață

Aproape toți românii care au o curte și o grădină s-au gândit deja la utilitatea unui foișor pentru acestea. Avantajele unei astfel de construcții sunt numeroase, atât în plan decorativ, cât și ca utilitate.

ADVERTISEMENT

Cei care locuiesc la casă doresc să profite de lunile cu vreme frumoasă, pentru a petrece cât mai mult timp la exterior. Și unde putem petrece aceste momente dacă nu într-un foișor.

Înainte de a demara lucrările pentru un astfel de proiect imobiliar, e important să avem în vedere factori precum alegerea dimensiunii, formei și materialului potrivite pentru foișor.

ADVERTISEMENT

În 2024, dacă ne referim la foișorul clasic, din lemn, trebuie să spunem că prețul poate varia foarte mult. Dimensiunea, designul și calitatea materialelor utilizate pot crește sau scădea valoarea investiției.

Dacă e să vorbim de construcția unui foișor de dimensiuni mici sau medii, acest proces ne poate scoate din buzunar între 1.000 si 5.000 de lei. Dacă avem buget mai mare și țintim foișoare mai complexe, prețurile pot ajunge la sume de peste 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Conform specialiștilor de la prolist.ro, am putea aproxima un preț de 100 – 120 euro/mp (aproximat 500-600 Lei/mp). La toate aceste valori trebuie să mai adăugăm costul de construcție și costurile suplimentare, cum ar fi transportul și instalarea.

Un aspect care nu trebuie pierdut din vedere este cel legat de constructor. E fundamental să vă găsiți o companie de încredere care să ofere calitate în mâna de lucru și servicii profesionale.

ADVERTISEMENT

Românii care stau la curte trebuie să respecte și legea. Amenzile sunt uriașe în caz contrar

Cei mai mulți dintre cetățenii care decid să-și ridice un foișor simplu sunt de părere că pot face asta fără a avea nevoie de autorizație de construcție, cum s-ar întâmpla de exemplu în cazul unei case clasice.

Până la începutul anilor 90, prevederile legii specificau că anumite construcții, în special cele provizorii, fără fundație – cazul foișorului – nu au nevoie de autorizația de construire.

Ei bine, Legea 50/1991, care a fost actualizată, vine ca o lovitură pentru cetățeni. Actul normativ stipulează clar că și construcțiile provizorii trebuie autorizate la fel ca cele permanente.

Motivarea e simplă: Nu tot terenul deținut este construibil. În plus, cei care se gândesc să ridice un foișor trebuie să mai aibă în vedere faptul că trebuie păstrată o limită față de vecini.

În cazul în care un foișor este prea aproape de gard, vecinul poate să te notifice. Dacă nu ajungeți la un numitor comun, acesta poate să te acționeze în judecată, invocând un pericol legat de siguranță.

În concluzie, cetățenii pot construi foișorul oriunde pe terenul propriu, însă dacă un vecin se simte afectat de construcție, el poate face demersuri în instanță, avansând argumente solide.

Pentru a fi siguri că nu creați probleme ulterioare cu construcția unui foișor este recomandabil să cereți informații de la primăria de domiciliu. Depuneți o cerere la biroul de Urbanism, unde specificați ce vreți să faceți.

După ce primiți autorizația de construcție, lucrurile sunt definitivate. Astfel, sunt evitate problemele ulterioare care se pot ivi. Cel mai important, scăpați de o eventuală amendă costisitoare cuprinsă între 1.000 și 100.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”