Cât de accesibile sunt, de fapt, autoturismele second hand din Germania pentru buzunarul unui român. Câte luni de economii trebuie să strângă?
În zilele noastre, o mașină e mai mult o necesitate decât un lux. De aceea, mulți preferă să aleagă una second hand din Germania. Dar cât de ușor e să-ți cumperi o mașină la mâna a doua? Ei bine, cei de la carVertical au făcut un studiu interesant despre asta.
Echipa de la carVertical au analizat situația din 23 de țări europene și au făcut un clasament în funcție de câte luni trebuie să muncească oamenii pentru a-și permite o mașină second-hand decentă, potrivit wall-street.ro.
Din păcate, România se situează pe locul doi în topul țărilor unde locuitorii trebuie să muncească cel mai mult pentru a-și permite un autoturism second-hand. Cifrele arată că un român are nevoie, în medie, de 15,4 luni de muncă pentru a strânge banii necesari.
În fruntea acestui clasament se află Portugalia, unde cetățenii trebuie să muncească în medie 22,4 luni pentru a achiziționa o mașină la mâna a doua. Iar pe locul trei se situează Serbia, cu o medie de 14,7 luni de muncă necesare.
Studiul relevă că, în medie, un european trebuie să muncească aproape 10 luni pentru a-și putea cumpăra o mașină rulată. Acest fapt subliniază că, pentru mulți europeni, achiziționarea unui autovehicul reprezintă o adevărată investiție.
La polul opus se află finlandezii, care au cel mai ușor drum spre achiziționarea unei mașini second-hand. Ei au nevoie de doar 2,7 luni de muncă pentru a-și permite un astfel de vehicul. Pe locurile următoare se află germanii și elvețienii, care trebuie să muncească în medie 6, respectiv 6,1 luni.
Experții financiari sugerează că nu ar trebui să cheltuim mai mult decât echivalentul a 6 salarii lunare pentru o mașină. Cu toate acestea, în majoritatea țărilor analizate, cumpărătorii depășesc cu mult această limită recomandată.
În țara noastră, unde salariul mediu este de 832,2 euro, românii cheltuiesc în medie aproximativ 12.800 de euro pentru o mașină rulată, potrivit Instant.ro. Acest lucru înseamnă că un român ar trebui să muncească 15,4 luni pentru a-și permite o astfel de achiziție.
De exemplu, un Volkswagen Passat second-hand costă în medie 18.500 de euro în România, necesitând 22,2 luni de muncă pentru achiziționare. Pentru un BMW Seria 3 la mâna a doua, cu un preț mediu de 25.500 de euro, ar fi nevoie de 30,6 luni de salariu mediu.
Elveția se remarcă prin cele mai scumpe mașini second-hand din Europa, cu un preț mediu de aproape 39.000 de euro. Cu toate acestea, elvețienii beneficiază și de cel mai mare salariu mediu dintre țările studiate, mai exact 6.377 de euro.
Totuși, chiar dacă reușești să strângi banii necesari pentru o mașină second-hand, e important să fii precaut. Achiziția unui vehicul la mâna a doua vine cu riscurile ei. Pot apărea probleme ascunse, costuri neașteptate de întreținere și alte reparații.