News

Cât costă, de fapt, reabilitarea Colegiului Gheorghe Șincai! Scandal şi proteste în jurul a milioane de euro

12.02.2021 | 13:01
Cat costa de fapt reabilitarea Colegiului Gheorghe Sincai Scandal si proteste in jurul a milioane de euro
Fanatik îți spune cât anume costă procesuld e reabilitare al Colegiului Șincai. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cât costă, de fapt, reabilitarea Colegiului Gheorghe Șincai și cum a fost prinsă instituția de învățământ într-o adevărată dispută politică! Profesori, sindicate, părinți și, nu în ultimul rând, elevi, cu toții au intrat într-o horă a protestelor care pare să ascundă și alte motive față de cele prezentate. 

Mai mulți profesori de la această instituție au refuzat să intre la ore la începutul săptămânii în curs și au protestat în curtea liceului. Cadrele didactice s-au arătat nemulțumite de decizia Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Recent, ISMB a numit un nou director la conducerea şcolii.

ADVERTISEMENT

Potrivit profesorilor, directorul propus de Inspectorat ar susţine decizia Primăriei Sectorului 4, decizie care ar fi însemnat evacuarea elevilor din clădirea de patrimoniu.

Cum a fost prins Colegiul Gheorghe Șincai într-o dispută a politicienilor

Culmea este că, în urmă cu doar câteva zile, consiliul profesoral votase și propusese către inspectorat alți profesori pentru a ocupa posturile de conducere ale instituției.

ADVERTISEMENT

Și de aici a început nebunia. Părinții au atras imediat atenția că se urmărește, mai degrabă, un tun imobiliar, și nu binele elevilor. Profesorii nici n-au vrut să audă de o eventuală relocare, deși primăria de sector anunța de zor că vrea să mute activitățile liceului în altă clădire pentru a o reabilita și reconsolida pe cea actuală.

Sursa foto – facebook

Drept pentru care, la nici o zi de la protestul profesorilor, s-au alăturat elevii însoțiți de părinți. Aceștia au transmis că politicul trebuie să-și vadă de treaba lui și să lase în pace o instituție de prestigiu din Capitală.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, oamenii au explicat că există deja câteva petiții înaintate și nu au ezitat să pună la îndoială expertiza potrivit căreia clădirea de patrimoniu în care se află Șincai, a cărei construcție a fost finalizată în 1928, ar avea un risc seismic de gradul II.

Ce rol are președintele României în scandalul de la Șincai

Pentru că nu au găsit sprijin în autoritățile locale, profesorii n-au mai stat o clipă pe gânduri și au transmis o scrisoare deschisă către șeful statului. Klaus Iohannis a fost înștiințat de situația de la această instituție de învățământ.

ADVERTISEMENT

Cadrele didactice i-au transmis liderului de la Cotroceni că n-au încredere nici ei în expertiza făcută de oamenii primarului Daniel Băluță.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

„Vă asigurăm că între vieţi omeneşti şi clădiri de patrimoniu, nimeni dintre noi nu contestă decizia de a alege vieţile omeneşti.

Dar pericolul prăbuşirii zidurilor peste elevii şi profesorii colegiului nu este dovedit de Primăria Sectorului 4, care fie se încurcă în justificări din neştiinţă, fie ne încurcă pe noi cu rea intenţie”, au subliniat profesorii.

Surpriza de la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic

Pentru a vedea de care parte a baricadei se află adevărul, reporterii FANATIK au luat legătura chiar cu Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Aceștia au transmis că, în clipa de față, pe lista clădirilor cu risc seismic din București nu figurează și cea a Colegiului Gheorghe Șincai. Se întâmplă lucrul acesta dintr-un motiv cât se poate de simplu.

“ Noi nu avem absolut niciun fel de date ca instituție despre Colegiul Șincai. Pentru că obiectul nostru de activitate prevede potrivit Ordonanței nr 20 doar consolidarea imobilelor de locuințe, nu și alt tip de imobile, cum îl avem pe acesta în cauză, de la Colegiul Șincai, și anume instituție de învățământ. Și, noi nu avem date cu privire la riscul seismic al acelei clădiri pentru că nu ne-a fost adusă la cunoștință niciun fel de expertiză seismică făcută de instituția care are în administrare acea clădire. Potrivit legii asta ar fi trebuit să se întâmple.

Chiar dacă noi avem obligația ca și instituție, Primăria Capitalei prin noi, are obligația ca instituție să implementeze măsuri de reducere a riscului seismic în cazul locuințelor, în acelați timp, avem obligația să inventariem tot ce înseamnă clădiri cu risc seismic în București.  Dar această inventariere se face în felul următor: proprietarii care fac expertize seismice trebuie să ni le aducă la cunoștință, deci, nu noi le solicităm lor, ci ei trebuie să facă asta. Dacă ei nu ne transmit nouă, noi nu avem de unde să știm care e situația acelui imobil. Asta se întâmplă și cu Colegiul Șincai.

Sursa foto – facebook

În acest moment, instituția noastră nu are niciun fel de date cu privire la vreo expertiză seismică realizată în cadrul acelui imobil. Tocmai din acest motiv ea nici nu se regăsește în lista clădirilor expertizate tehnic, listă publică. Obligația este a proprietarului, așa spune legea.

Proprietarul acelei clădiri este patrimonial Municipiul București, dar, de fapt și de drept, administrarea este la Primăria Sectorului 4. Și dacă Primăria Sectorului 4 a constatat că sunt degradări, că sunt avarieri la acea clădire, și a făcut o expertiză seismică, doar ea era în măsură să facă această expertiză seismică, aceasta nu ne-a fost adusă la cunoștință. Noi nu avem date cu privire la această clădire și nici nu ne putem implica în vreun fel în consolidarea acelui imobil pentru că ne depășește atribuțiile, a explicat pentru site-ul nostru George Ciubotaru, reprezentant AMCCRS.

Cât ar costa, de fapt, reabilitarea Colegiului Gheorghe Șincai

Fără doar și poate, prețul reabilitării acestei unități de învățământ este unul însemnat. Astfel, conform unui deviz făcut în luna martie a anului trecut, costul întocmirii documentației și pentru lucrarea propriu zisă ar ajunge aproape de șapte milioane de euro.

Primăria ar plăti undeva la 904 euro pe metru pătrat, bani la care se aplică și TVA-ul. Cel mai scump ar fi capitolul 4 al reabilitării, cel care se ocupă de construcții, instalații, montaj utilaje, echipamente tehnologice și funcționale. Peste un milion de euro au fost trecuți și la cheltuieli diverse și neprevăzute. Vezi AICI devizul Primăriei Sectorului 4

Ce spun autoritățile despre situația de la Gheorghe Șincai

După câteva zile de tăcere, ministrul Educației s-a implicat și el în problemă. Sorin Cîmpeanu a mers să discute cu profesorii, elevii și părinții adunați în fața liceului. Acesta a încercat să limpezească apele și le-a transmis tuturor că, cel puțin pentru moment, nu se mai pune problema unei relocări.

”Nu va avea loc nicio relocare în cursul acestui an şcolar. Elevii vor avea şansa să se pregătească în continuare pentru Bacalaureat”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sursa foto – colaj Fanatik

Acesta a fost momentul în care primarul Sectorului 4 a intervenit. Daniel Băluță a explicat celor adunați în fața liceului că: „realitatea este că instituția are nevoie de reabilitare, realitatea este că instituția nu are aviz ISU în clipa de față”.

Scandalizați, părinții nu au rezistat tentației și le-au adus aminte celor doi că politica se face în altă parte nu în instituțiile de învățământ. „Lăsați copiii să facă școală, au timp să fie păcăliți de voi. Aici este un loc unde elevii vin să învețe, nimic mai mult.

Nu este nimeni interesat de dedesubturile politicului. Nu vrem să știm, nici nu ne interesează. Dar nu vrem să fim afectați de ceea ce se întâmplă, de fapt, în subsolurile politicii românești”, a transmis Eliza Popescu, una dintre femeile prezente la protest.

ADVERTISEMENT