News

Cât costă, de fapt, să cumperi ani de vechime. Aşa poţi să ieşi mai repede la pensie

Bani mai mulți pentru cumpărarea vechimii în muncă. Cât costă acum contribuția lunară față de anul trecut și un an vechime.
22.04.2023 | 17:30
Cat costa de fapt sa cumperi ani de vechime Asa poti sa iesi mai repede la pensie
Românii vor plăti mai mult pentru cumpărarea vechimii în muncă / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Din ce în ce mai mulți români aleg să-și cumpere vechime în muncă, dorind să acopere perioada în care nu au efectuat cotizații la sistemul de pensii. Dar s-au scumpit și anii ce pot fi cumpărați pentru vechimea în muncă. În ultimii doi ani, în țară au fost încheiate peste 22.000 de contracte pentru cumpărarea de vechime în muncă.

Plata într-o singură tranșă sau eșalonat

Așa cum se știe, persoanele care doresc să cumpere vechime în muncă trebuie să încheie un contract cu Casa Națională de Pensii. Cei care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare (15 ani), nu au suficientă vechime, pot cumpăra astfel de la stat vechimea necesară.

ADVERTISEMENT

Mecanismul este reglementat de OUG/ 163/2020. Potrivit acesteia, ”persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

”Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele care nu au calitatea de pensionar pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare. Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023”.

ADVERTISEMENT

Mai mulți bani din buzunar

Cei interesați să cumpere șase ani (maximum) vechime înaintea vârstei standard de pensionare vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar. Aceasta deoarece contribuția se calculează în funcție de salariul minim pe economie și este de 25%.  Iar salariul minim brut pe țară garantat în plată este de 3.000 de lei pe lună (o creștere față de 2.550).

Astfel, cei care doresc să cumpere vechime în muncă vor fi nevoiți să plătească o contribuție lunară de 750 de lei în acest an. În creștere față de 638 de lei, anul trecut. Costul unui an de vechime ajunge astfel acum la 9.000 de lei. Eșalonat sau nu, pentru cei șase ani de vechime în muncă cumpărați trebuie plătită suma de 54.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Perioada însumată în care un angajat a prestat o activitate plătită pe baza unui contract individual de muncă este definită ca vechime în muncă. Legea 263/2010 reglementează stagiul de cotizare, condițiile ieșiri la pensie și stabilirea vechimii în muncă. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Executivul ar putea extinde și după 31 august termenul limită pentru cumpărarea vechimii în muncă.

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a declarat, la începutul anului că, „la nevoie” acest termen se poate prelungi „fără probleme”. Marius Budăi a dat și asigurări că vârsta de pensionare în România nu va crește și că prioritatea executivului este „creșterea speranței de viață a cetățenilor români, a nivelului de trai”.

 

ADVERTISEMENT