Life

Cât costă debranșarea de la RADET. Mai este, de fapt, posibil să faci asta în București?

Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru debranșarea de la RADET. Se mai practică acest obicei în Capitală? Când nu e indicată?
25.11.2022 | 17:54
Cat costa debransarea de la RADET Mai este de fapt posibil sa faci asta in Bucuresti
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru debranșarea de la RADET. Se mai practică acest obicei în Capitală? Sursa foto: avs-instal.ro
ADVERTISEMENT

Cât costă debranșarea de la furnizorul de căldură. Mai este, de fapt, posibil să faci asta în București? Foarte multe persoane aleg această variantă pentru a nu mai depinde de autorități și își instalează centrale proprii.

Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru debranșarea de la RADET

Debranșarea de la sistemul centralizat se poate realiza numai când agentul furnizat termic este oprit. Așadar, procedura nu se poate face în sezonul rece, întreaga operațiune fiind una care vine la pachet cu un cost uriaș.

ADVERTISEMENT

Cei care aleg să meargă pe acest drum și să-și instaleze centrale de apartament trebuie să se înarmeze cu foarte multă răbdare, începând de la analiza dosarului până la debranșarea propriu-zisă.

Prima taxă percepută pentru emiterea avizului tehnic este de 245 de lei. Ulterior, RADET, care a devenit Termoenergetica, solicită o sumă de 2.500 de lei pentru întocmirea proiectului. Acest cost este valabil în cazul celor care contractează lucrarea de instalație termică în totalitate împreună cu procedura de debranșare.

ADVERTISEMENT

În plus, Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) spune că în situația în care oamenii aleg să contracteze numai procedura de debranșare costul se ridică la valoarea de 3.000 de lei.

Ce acte sunt necesare pentru debranșarea de la RADET

Debranșarea de la RADET nu este numai despre suma uriașă pe care trebuie să o achite oamenii, ci și despre un proces întreg. În primul rând, persoanele trebuie să cunoască care sunt actele necesare în această situație.

ADVERTISEMENT

Mai exact, este vorba de o cerere de debranșare totală, împuternicire (acolo unde este cazul), cod unic de înregistrare din partea proiectantului, acordul în original de la Asociația de Proprietari și acordul în original al vecinilor.

În al doilea rând, dosarul trebuie să conțină un contract de furnizare sau aviz tehnic de racordare la sistemul de distribuție gaze naturale.

ADVERTISEMENT

După documentație se depune dosarul la registratura Termoenergetica București în vederea emiterii avizului tehnic de debranșare. Următorul pas pe care trebuie să-l facă cel care dorește debranșarea este deplasarea la Serviciul de facturare sector.

În această instituție se întocmește procesul verbal de debranșare. În felul acesta se încheie procedura, care este tot mai întâlnită în ultima perioadă. Cererea este foarte mare și firmele autorizate nu sunt foarte multe la număr.

Se mai face debranșarea în București?

Firmele de debranșări de pe raza Capitalei au declarat în urmă cu un an că nu mai fac față cererilor pe care le primesc de la cetățeni. Mai mult decât atât, reprezentantul unei companii susține că sunt liste de așteptare.

„Eu nu mai iau lucrări. Sezonul de debranșare este până în 31 august, însă anul acesta, față de alți ani, cererea este foarte mare, iar noi suntem un număr limitat de firme care lucrăm acest tip de proiect.

Cererea a depășit puterea noastră de a lucra”, a dezvăluit un inginer termoenergetician pentru Europa Liberă.

Dosarele complete pentru debranșarea de la RADET trebuie depuse până în data de 31 august, foarte mulți oameni precizând că au început să caute soluții încă din primăvară. Din păcate, pot exista și întârzieri și unele dosare nu se soluționează din acest motiv.

ADVERTISEMENT