Războiul dintre Primăria Capitalei și țânțari continuă. Din cauza căldurii și a umidității, aceste insecte s-au înmulțit foarte mult, fapt ce poate determina creșterea pericolului răspândirii virusului West Nile.
Pentru a evita un posibil focar, autortitățile au început să facă dezinsecție împotriva țânțarilor din jurul lacurilor din București cu drone de ultimă generație.
Încă de la primele ore ale dimineții, două drone au zburat deasupra lacului din parcul Cișmigiu pentru a extermina insectele care pot inocula maladii grave.
“Cele zece hectare care se regăsesc aici în parc, de lac, le acoperim într-o oră. Ne ajută foarte mult ploaia când facem tratamente”, a declarat Marcel Ionescu, reprezentantul firmei de drone, scrie Observatornews.ro.
Potrivit lui, aceste aparate au capacitatea de a identifica zonele unde se reproduc țânțarii și pot să acționeze chiar și în locurile greu accesibile.
“Ce se vede cu verde şi cu alb sunt liniile care s-au făcut şi ce se vede cu alb e radarul. Aici vedem ce imagine vede drona. Şi acum o să vedem cum pulverizează. Este o dronă care ştie foarte bine să zboare pe coordonate GPS. Este în momentul de faţă cea mai mare de pe piaţă”, a mai spus Marcel Ionescu.
O singură dronă poate fi echipată cu 50 de litri de substanţe insecticide, iar prețul de vânzare este de 30.000 de euro. Autoritățile spun că dacă dronele folosite în războiul împotriva țânțarilor se dovedesc a fi eficiente, începând de anul viitor PMB va închiria astfel de aparate.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan este optimist și spune că ”am găsit soluţia asta, care se foloseşte în agricultură, care se foloseşte şi pentru ţânţari în alte locuri, de a stropi cu drona”.
Până în prezent, autoritățile au folosit 14 tratamente împotriva larvelor şi ţânţarilor adulţi care se răspândesc mult mai repede și au devenit mai rezistenți la insecticide.
Speciliștii au transmis că până în acest an, o nouă generaţie de ţânţari apărea odată la 14 zile, însă din cauza caniculei și a umidității, insectele au început să se înmulțească de două ori mai repede, crescând astfel și pericolul răspândirii virusului West Nile.
Îngrijorător este faptul că în cinci din cele şase sectoare ale Capitalei au fost depistați țânțari care transmit acest virus ce poate fi exrem de periculos mai ales pentru persoanele în vârstă sau cele cu boli cronice.