Life

Cât costă încălzirea în pardoseală. Este doar un moft sau e o investiție care chiar merită?

Încălzirea în pardoseală a devenit o opțiune pe care tot mai mulți români o iau în considerare. Cât costă un astfel de sistem?
21.10.2022 | 06:40
Cat costa incalzirea in pardoseala Este doar un moft sau e o investitie care chiar merita
Cât costă sistemul de încălzire prin pardoseală. Sursa foto: Freepik/senivpetro
ADVERTISEMENT

Din cauza scumpirilor la gaz și electricitate, românii caută soluții pentru a face economie, iar una dintre variantele luate în calcul este încălzirea în pardoseală.

Cât costă încălzirea în pardoseală. Ce preț are un sistem

În această perioadă de criză economică și energetică, specialiștii în instalații termice sugerează alte metode de încălzire a locuinței decât cele clasice, cum ar fi cea prin calorifer.

ADVERTISEMENT

Încălzirea în pardoseală este un sistem format din conducte cu apă caldă sau cabluri electrice așezat la nivelul podeleii.

Sistemul de încălzire în pardoseală poate înlocui clasicele calorifere și asigură încălzirea uniformă a locuinței, deoarece căldura se propagă de jos în sus, prin radiere. În schimb, caloriferele produc căldura prin convecție.

ADVERTISEMENT

Acest sistem de încălzire are multe avantaje, comparativ cu caloriferele. Tot mai mulți români optează pentru această opțiune.

Există două tipuri de încălzire în pardoseală, cea electrică și cea cu apă. Ambele oferă încălzire într-o cameră, de la nivelul podelei, iar căldura se va menține în întreaga încăpere.

ADVERTISEMENT

Sistemele pe bază de apă caldă pompează apa încălzită prin țevi pentru a genera căldură. Cele prin pardoseală electrică încălzesc cablajul de sub podea și astfel se generează căldura.

Prețul montării unui astfel de sistem este mai mare decât cel pentru încălzirea clasică. Acesta depinde de suprafața care trebuie încălzită, precum și de materialele folosite.

ADVERTISEMENT

În medie, prețul pentru încălzirea în pardoseală poate ajunge la 12-15 euro pe metru pătrat, fără automatizare. Pentru senzorii și termostatele care vor controla sistemul se vor mai plăti la final niște bani.

Montarea pentru un sistem de încălzire prin pardoseală costă, în medie, în jur de 30-25 de euro/mp, incluzând materialele și manopera.

Aceste sisteme de încălzire pot fi instalate și în pereți sau în tavan, în funcție de specificul locuinței.

Avantajele sistemului de încălzire prin pardoseală

Deși montarea acestui sistem este mai costisitoare decât cea pentru încălzirea prin calorifere, cei care își încălzesc locuința prin pardoseală pot plăti chiar mai puțin pe lună pentru căldură, chiar și cu 40%.

În plus, încălzirea prin pardoseală are o durată mai lungă de viață și necesită puțină întreținere. Se poate controla cu ajutorul unui termostat pentru a seta încălzirea pentru fiecare cameră.

În timp ce caloriferele tradiționale trebuie să fie încălzite la o temperatură ridicată (60-80°C) pentru a produce suficientă căldură în cameră, încălzirea în pardoseală are nevoie de o temperatură mult mai mică pentru a încălzi, de 29°C sau mai puțin, în funcție de finisajul podelei.

Camera nu se supraîncălzește dacă ai în casă sistem de încălzire prin pardoseală. Caloriferele pot încălzi o cameră prea mult sau prea puțin, iar de multe ori nu se menține o temperatură constantă.

Din moment ce nu vor mai fi calorifere pe pereți, vei avea mai mult spațiu în locuință. Acest aspect contează foarte mult dacă preferi anumite designuri interioare.

Mai mult, această metodă de încălzire este compatibilă cu majoritatea tipurilor de pardoseală. Aceasta funcționează foarte bine cu pachet laminat, din lemn, gresie, mochetă, covoare etc.

Este mai ușor să menții camere fără praf dacă ai încălzire prin pardoseală. Pe colțurile caloriferelor se depozitează adesea praful, care se răspândește apoi în cameră.

Acest sistem de încălzire are multe avantaje, dar și câteva dezavantaje. De exemplu, este necesar să aplici o șapă în partea superioară a sistemului de încălzire, iar aceasta are nevoie de timp ca să se usuce complet, înainte ca pardoseala să fie pusă pe locul respectiv.

De obicei este nevoie de câteva zile. Montarea sistemului de încălzire pe bază de apă poate dura chiar și o săptămână.

Sistemele de încălzire prin pardoseală măresc înălțimea podelei din cameră cu câțiva centimetri. Pentru a mări nivelul de eficiență energetică și pentru a te asigura că toată căldura se orientează în partea de sus și nu în jos, atunci trebuie să montezi plăci izolatoare.

ADVERTISEMENT