Life

Cât costă intrarea la salina Turda. Cum a ajuns locul una dintre atracțiile României

Cât costă intrarea la salina Turda. Cum a ajuns locul una dintre atracțiile României, vizitată anual de sute de mii de turiști atât din țară, cât și din străinătate.
06.08.2022 | 09:20
Cat costa intrarea la salina Turda Cum a ajuns locul una dintre atractiile Romaniei
Cât costă intrarea la salina Turda, una dintre principalele atracții ale României. Sursa foto: Facebook/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Salina Turda este una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice din România. Aceasta se află în orașul cu același nume din județul Cluj.

Cât costă intrarea la salina Turda

Cei care vor să viziteze salina Turda, care se regăsește în zona Durgău-Valea Sărată din municipiu, trebuie să știe că programul de funcționare al acesteia este 09:00 – 19:00, de luni până duminică.

ADVERTISEMENT

Pentru un adult, intrarea la salină costă 50 de lei, de luni până vineri. Sâmbăta și duminica, dar și în zilele cu sărbători legale, prețul intrării este de 60 de lei.

Pentru pensionari, intrarea costă 30 de lei, indiferent de zi, însă aceștia trebuie să prezinte cuponul de pensie și actul de identitate.

ADVERTISEMENT

Prețul de 30 de lei este valabil și pentru copii, elevi și studenți. Aceștia trebuie să aibă la ei carnetul sau legitimația vizată la zi pentru a putea beneficia de această reducere.

Copiii care au mai puțin de trei ani beneficiază de intrare gratuită, potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al salinei.

ADVERTISEMENT

Intrarea în salină se făcea, până în anul 2010, din strada Salinelor 54A (cartierul Turda Nouă). În prezent, accesul se face prin intrarea din centrul turistic Salina-Durgău (Aleea Durgău nr. 7).

Temperatura din salină este de 11-12 grade Celsius, așa că turiștii trebuie să aibă la ei îmbrăcăminte mai groasă. Umiditatea are variații minime, iar valoarea medie este de 73-80% în funcție de sala vizitată.

ADVERTISEMENT

Salina Turda a ajuns să fie el mai vizitat obiectiv turistic din nordul Transilvaniei. Este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii din România în anul 2015.

Principalele puncte de atracție din salina Turda sunt Galeria Franz Josef, Minele Rudolf, Terezia și Iosif, Sala de Apel, Sala Crivacului, staționarul Ghizela și Mina Anton.

Turiștii care vizitează salina pot închiria bărcuțe pe lacul de la mina Terezia pentru o plimbare inedită prin salină.

Cum a ajuns salina Turda una dintre principalele atracții turistice din România

Potrivit dovezilor arheologice, sarea a început să fie exploatată de la Durgău-Turda încă din perioada preromană (50 î.Hr.-106 d.Hr.).

Cu toate acestea, nu se știe cu exactitate dacă sarea a fost exploatată din această salină în timpul ocupației romane. Marile exploatări medievale și moderne, dar și prăbușirile bolților în vechile ocne, urmate de apariția lacurilor sărate, ar fi putut distruge urmele exploatărilor din Antichitate.

Se consideră că începuturile mineritului în sare se situează la nivelul secolelor XI –XIII.

Primul document care oferă informații clare cu privire la existența unei exploatări de sare la Turda datează din 1 mai 1271. Documentul a fost emis de cancelaria maghiară.

Astfel, prin actul menționat, se dăruia capitlului din Transilvania “ocna de sare de la Turda”. După aceea, atât atât capitlul din Strigoniu, cât şi cel din Alba Iulia și episcopul Transilvaniei obțineau privilegii pentru a folosi sarea care se regăsea în Ocna din Turda.

La începuturile ei, salina Turda a fost una dintre cele mai importante saline din Transilvania.

Din 1840, din cauza condițiilor sociale și economice de la acea vreme, exploatarea sării în salina Turda s-a redus. Rolul de coordonator al activităților de exploatare a fost preluat de salina de la Ocna Mureș. Până atunci, la Turda se afla principala sursă de aprovizionare din regiune.

Exploatarea sării a devenit monopol de stat după Primul Război Mondial. Acest lucru, dar și reducerea productivității exploatării, au dus la închiderea activităților miniere în această salină, în 1932.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, salina a devenit adăpost antiaerian de către populația orașului. Din 1950, salina a servit și ca depozit de brânzeturi. Aceasta era înmagazinată în primii 500 de metri ai galeriei de transport Franz Josef.

Din 1992, salina Turda a fost redeschisă pentru public ca obiectiv turistic.

În 2008 a început un amplu proces de modernizare și amenajare în salina Turda. Aceasta a fost redeschisă pentru turiști din 2010, devenind un obiectiv turistic internațional.

ADVERTISEMENT