Costurile ridicate ale energiei electrice i-a determinat pe unii dintre primarii marilor orașe ale României să fie mai prudenți în ce privește alocarea fondurilor pentru iluminatul festiv de Crăciun, însă aceasta nu este o regulă generală. Unii au preferat să cumpere instalații care consumă mai puțin curent, fără să reducă din somptuozitatea luminilor de sărbători.
În București, Primăria Generală a decis să nu achiziționeze instalații noi de iluminat, urmând să le folosească pe cele de anul trecut care au costat 1.300.000 de lei. Consumul estimat de către municipalitate se ridică la circa 35.000 de kilowați pentru luna decembrie, în condițiile în care sunt folosite beculețe cu consum mai redus, iar instalațiile nu vor funcționa pe întreaga durată a nopții.
„Aproape 3.000 de instalații luminoase, care utilizează tehnologia LED pentru un consum eficient, vor împodobi zone precum bd. Magheru, Piața Universității, Piața Romană, bd. Lascăr Catargiu, bd Kiseleff, bd. Unirii și Piața Presei Libere. Instalațiile luminoase sunt aceleași din anii trecuți, nu au mai fost cumpărate sau închiriate alte echipamente”, a anunțat primăria condusă de către Nicușor Dan. În afară de zonele menționate, în acest an este iluminată și Calea Victoriei.
În afară de cheltuielile Primăriei Generale, mai sunt și cele ale primăriilor de sector pentru străzile administrate de acestea. Primarul de la sectorul 6, Ciprian Ciucu, a anunțat că va renunța la acestea, urmând ca în acest sector să fie împodobite doar parcurile.
Însă liderul cheltuielilor pentru iluminatul de Crăciun rămâne orașul Constanța care domină acest clasament de ani buni. Potrivit publicației Info Sud-Est, Constanța a alocat nu mai puțin de 3.000.000 pentru luminile de sărbători, ceea ce înseamnă că un oraș cu o populație de șase ori mai mică decât Capitala alocă de peste două ori mai mulți bani. Paradoxal, la Constanța se poate vorbi chiar de austeritate, în condițiile în care în anii în care primăria era condusă de către Decebal Făgădău s-a depășit și pragul de 5.000.000 lei.
Pe locul 2 avem o altă surpriză. Este vorba de orașul Galați, unde costurile iluminatului festiv sunt estimate la 1.750.000 lei. Spre deosebire de majoritatea localităților, în care luminile sunt pornite pe 1 decembrie, de Ziua Națională, gălățenii se bucură cu o zi mai devreme, pe 30 noiembrie, Ziua sf. Andrei, care este socotit patronul orașului.
Podiumul este completat de Cluj, cu suma de 1,2 milioane de lei, în scădere totuși față de anii precedenți. Primarul Emil Boc a găsit și soluția pentru reducerea facturii la energie electrică. „Iluminatul festiv va fi exact ca și anul trecut. Vom face niște economii prin eliminarea risipei și anume, acolo unde va fi posibil, pe străzile nou modernizate, între 12 noaptea și 4 dimineața va fi oprit iluminatul festiv, nu și cel public. Poți face o economie de 20% în acest fel”, a declarat Boc, citat de Ziua de Cluj.
La Timișoara, primarul Dominic Fritz a anunțat că numărul luminițelor de Crăciun va fi de 650.000, cu 100.000 mai multe decât în 2021. Pe de altă parte, municipalitatea estimează că factura nu va fi mai mare decât anul trecut, întrucât beculețele sunt de tip LED, astfel că economia făcută compensează creșterea numărului de instalații. „Nu reducem din iluminatul festiv pentru că intrăm în anul capitalei culturale, unde mottoul este „Luminează orașul prin tine”. Nu cred că trebuie să intrăm în acest an fără lumină (…) Anul acesta îl extindem în zone în care n-au mai fost, pe malul Begăi, între Podul Maria și Michelangelo, și pe Bd. Revoluției și pe strada Proclamația de la Timișoara”, a spus Fritz. Costul estimat la instalațiilor din oraș este de 465.000 lei.
La Sibiu, iluminatul costă 640.000 lei, iar la Brașov circa 500.000. Pentru alte două orașe mari ale țării primăriile nu au anunțat cifrele legate de costuri, fiind vorba de Iași și Craiova.