News

Cât costă mâncarea sănătoasă! Românii, la coada Europei în privința alimentelor bio

06.04.2021 | 16:55
Cat costa mancarea sanatoasa Romanii la coada Europei in privinta alimentelor bio
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cât costă mâncarea sănătoasă și ce eforturi depun românii pentru a avea o alimentație corectă! Indiferent că vorbim despre sportivii de performanță, părinți care îngrijesc sănătatea copiilor sau oameni simpli care încearcă o dietă cât mai apropiată de adevăr, în România un lucru este cât se poate de clar. Mâncarea nu este deloc ieftină dacă ne raportăm la salariile și pensiile primite. 

Conform unui raport făcut de o companie de cercetare de piață, românii au plătit peste 600 de milioane de lei pe produsele bio, dar pandemia de coronavirus a mai temperat din elan.

ADVERTISEMENT

Deși au stat mai mult timp acasă tendința oamenilor nu a fost spre mâncare sănătoasă. Cel puțin în prima parte, românii s-au orientat către mâncare nocivă.

Cât costă mâncarea sănătoasă în România!

Dacă ne raportăm la gama produselor organice atunci trebuie știut încă de la început că aceasta este una destul de restrânsă. De altfel, mare parte din alimente sunt aduse din străinătate.

ADVERTISEMENT

În acest moment, cele mai vândute produse bio sunt laptele, ouăle, iaurturile, fructele, legumele, dar și mezelurile. Vorbim despre o piață care aflată în plină mișcare, una care începe să atragă capital serios, dar care încă reprezintă sub 1% din piața de retail și foarte puțin față de 5-6%, cât este media europeană.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Prețul scump este cauzat și de termenul de valabilitate mai mic față de cel al alimentelor obișnuite. Se întâmplă lucrul acesta pentru că mâncarea nu conține aditivi alimentari de sinteză, conservanți, coloranți, agenți de sapiditate, de îngroșare.

ADVERTISEMENT

În prezent există câteva mii de producători ecologici în România. De altfel, suprafata totală a acestor culturi a crescut de peste 10 ori din anul 2000 până în prezent. Cu toate acestea suntem încă departe de ce întâmplă în Uniunea Europeană.

Consumul de alimente ecologice/persoană pe lună a depășit 277 EUR în Danemarca, 274 EUR în Elveția și 194 EUR în Suedia, în condiţiile în care, în ​​România, consumul de alimente ecologice a fost doar de 3,72 EUR.

ADVERTISEMENT

Sectorul bio, dezvoltare lentă în România

O analiză arată că hipermarketurile și-au crescut ponderea în distribuția alimentelor ecologice de la 23% în 2012 la 33% în 2018, în timp ce supermarketurile au avut un ritm de creștere mai lent de la 29% în 2012 la puțin peste 30% în 2018.

Jucătorii mari de pe piață care se ocupă cu vânzare cu amănuntul au creat în magazinele lor o secțiune separată de produse bio oferind o varietate din ce în ce mai largă de produse bio, dar oamenii nu sunt atrași. Prețul este cel care îi sperie cel mai tare.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

„Noi ne-am axat puternic pe acest sector încă de anul trecut. Fiecare hipermarket are parte de un sector separat de produse bio. Lumea a privit la început mirată, dar au început să mai cumpere. 

Ofertele producătorilor joacă un rol mare acum. Pentru că, trebuie să recunoaștem cu toții, produsele bio sunt mai scumpe. Și atunci este evident că oamenii fără posibilități materiale foarte mari se vor îndrepta către produsul ieftin. Care da, poate nu e întodeauna cel mai curat”, a zis pentru site-ul nostru reprezentatul unui lanț de hipermarketuri.

Ce înseamnă produse ecologice

Agricultura bio este un sector dinamic în Romania, care a cunoscut în ultimii ani o evoluție ascendentă, atât în sectorul vegetal, cât și în sectorul animalier. Produsele bio au în componența lor doar ingrediente organice, din plante nemodificate genetic, cărora nu li s-au adăugat alte produse chimice de genul pesticidelor, fertilizatorilor sintetici, organismelor modificate genetic sau cărora nu li s-au aplicat radiații ionice pentru eficientizarea conservării.

De asemenea, mâncarea bio nu prezintă urme de antibiotice sau hormoni pentru creștere, iar plantele sunt cultivate pe terenuri pe care nu a fost aplicat nici un îngrășământ chimic, planta culeasă fiind supusă macerării, fără a i se aplica procedee chimice.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Mai mult de atât, unul dintre retailerii importanți de pe piață spune că plantele sunt ambalate fără a fi utilizați conservanți sau alți substituenți chimici și sunt certificate de organismele europene sau mondiale acreditate în acest sens.

Concret, peste tot în lume, alimentele bio sunt mai scumpe decât cele convenționale. Există mai multe motive pentru care costul final este unul mai ridicat. Vorbim despre ingredientele utilizate în producția produselor, unele mult mai scumpe și greu de procurat. De asemenea, producția durează mai mult timp și necesită oameni specializați.

ADVERTISEMENT