News

Cât costă numerele preferențiale pentru mașină. Cum poți alege combinația dorită de litere și cifre

Numerele preferențiale pentru mașină, cât costă, cum se obțin, cum poți obține combinația dorită de litere și cifre, cum poți verifica dacă sunt disponibile, ce acte îți trebuie la înmatriculare, află totul din FANATIK!
29.08.2022 | 10:40
Cat costa numerele preferentiale pentru masina Cum poti alege combinatia dorita de litere si cifre
Cât costă numerele preferențiale pentru mașină. Cum poți alege combinația dorită de litere și cifre. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Numere preferențiale pentru mașină sunt o opțiune dorită de un număr mare de posesori de autovehicule. FANATIK îți oferă ghidul către numărul pe care îl vrei pentru mașina ta: cât te costă și cum poți alege combinația dorită de litere și cifre.

Cât costă numerele preferențiale pentru mașină

Poți alege un anumit număr auto în momentul în care îți înmatriculezi mașina, fie că este una nouă, fie că ai cumpărat-o de la cineva, la „second hand”.

ADVERTISEMENT

Numerele preferențiale „personalizează” mașina și satisfac astfel dorința proprietarului de a avea un număr auto cu o semnificație aparte, combinația de litere și cifre având un „înțeles” particular pentru posesor.

Alegerea sau păstrarea unui număr preferențial nu implică un cost deosebit, prețul fiind unul accesibil indiferent de „zestrea” buzunarului. Iată mai jos câți bani va trebui să cheltuiești dacă vrei numere preferențiale, conform drpciv.ro, site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

ADVERTISEMENT
  • 45 lei pentru „atribuire număr preferențial: atribuirea unei combinații a numărului de înmatriculare, la alegerea solicitantului, la care se adaugă și valoarea plăcilor cu număr de înmatriculare” (tip A,B sau C, vezi mai jos)
  • 30 lei pentru „păstrare număr: păstrarea combinației numărului de înmatriculare înainte de înstrăinarea vehiculului”

La aceste sume se adaugă costul plăcuțelor de înmatriculare, după cum urmează:

  • 20 lei/placă tip A – plăci de 110 x 520 mm, normale, pentru toate autovehiculele (2 plăci – 40 lei)
  • 23 lei/placă tip B – plăci de 200 x 340 mm (numite, impropriu, „pătrate”), pentru autovehicule 4×4 și remorci (în spate, dacă există un suport pentru aceste dimensiuni prevăzut din construcție)
  • 17 lei/placă tip C – plăci de 130 x 240 mm, pentru motociclete
ADVERTISEMENT

Așadar 85 de lei costă alegerea numerelor preferențiale în cazul „clasic”, pentru un autovehicul: 40 de lei plăcuțele de înmatriculare + 45 de lei atribuirea combinației dorite de litere și cifre din numărul preferențial.

Poți să plătești prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului (vezi lista conturi – unități teritoriale tot pe drpciv.ro!) sau numerar, la ghișeu, când depui documentele la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci pentru a alege numere preferențiale

Primul pas pentru obținerea unui număr auto preferențial este să afli dacă numărul dorit de tine este disponibil. Adică dacă nu cumva l-a ales altcineva înaintea ta și este deja în circulație.

Poți face această verificare direct la ghișeul DRPCIV atunci când depui actele pentru înmatricularea mașinii. Mai simplu, însă, este să verifici online existența „la liber” a numărului dorit de tine. Ca să poți pregăti și alte variante, în cazul în care este indisponibil.

DRPCIV îți pune la dispoziție o modalitate rapidă de a afla situația numărului auto preferențial pe care ți-l dorești pe site-ul instituției, pe care îl poți accesa de AICI.

După ce ai verificat disponibilitatea numărului tău preferențial, nu-ți mai rămâne decât să plătești taxele amintite mai sus și să te prezinți cu toate actele necesare înmatriculării (vezi mai jos) la ghișeele DRPCIV.

Ce acte și costuri presupune înmatricularea

Actele necesare pentru înmatricularea unui autovehicul, cu ceva diferențe în cazurile mașinilor noi față de „second hand”, cumpărate din România, din altă țară din UE sau din afara sa, sunt, în general, următoarele:

  • cerere de înmatriculare auto
  • fişa de înmatriculare cu datele proprietarului, obligatoriu cu ștampila ANAF
  • dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare
  • actul de vânzare/cumpărare (care atestă dreptul de proprietate asupra mașinii)
  • actul de identitate al solicitantului
  • cartea de identitate a mașinii
  • asigurarea obligatorie de răspundere civilă (RCA)
  • dovada plății plăcuțelor de înmatriculare

În cazul persoanelor juridice mai sunt necesare la înmatriculare actele care să dovedească „dobândirea personalității juridice și împuternicirea acordată persoanei desemnate să se ocupe de înmatricularea auto”. Vezi pe și care sunt toate actele necesare la înmatricularea unui autovehicul, în detaliu, pentru fiecare caz particular în parte.

  • 49 de lei te costă obținerea certificatului de înmatriculare conform drpciv.ro. Poți achita taxa la terminalele de plată din sucursalele BCR, CEC BANK și în rețeaua de Stații de Plată SelfPay.
ADVERTISEMENT