Din lipsă de timp, mulți români aleg să cumpere ouă deja colorate. Acestea sunt gata pregătite pentru masa festivă, însă prețul este destul de ridicat. În plus, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (ANSVSA) a atras atenția asupra calității acestui produs.
Paștele se apropie, dar pentru că multe persoane au un program încărcat, nu au timp să se ocupe de pregătiri. Din fericire pentru ele, majoritatea bucatelor se găsesc pe piață deja pregătite, inclusiv ouăle colorate.
Astfel, nu mai trebuie să se preocupe de faptul că vor crăpa în timpul fierberii sau că nu va ieși culoarea uniformă. Acestea au apărut deja pe rafturile magazinelor, dar prețul este unul destul de piperat.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (ANSVSA) a mers într-un magazin Mega Image din București și a observat, cu stupoare, că o caserolă de 10 ouă colorate se vinde cu 30 de lei.
Nu doar prețul este îngrijorător, ci și calitatea, avertizează experții. Printr-o postare pe Facebook, ANSVSA i-a avertizat pe cumpărători să fie atenți atunci când cumpără, deoarece de pe etichetă lipsesc informații esențiale, precum modul în care sunt crescute păsările, data de expirare a produsului și condițiile de depozitare.
De asemenea, specialiștii au subliniat faptul că atunci când vorbim despre ouă colorate, cele de pe rafturile magazinelor din țara noastră sunt aduse din Austria, vânzându-se aici cu un preț ridicat.
„Marile lanțuri de magazine au furat startul la ouăle vopsite pentru masa de Paște! Un ou fiert și vopsit în Austria se vinde cu 3 lei în România! Atenție la termenul de valabilitate: ouăle din imagine expiră pe 18 mai 2025! E greu de înțeles cum un ou fiert și vopsit poate avea un termen de valabilitate atât de generos.
Poate ne ajută inspectorii de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor să ne explice secretul acestor ouă cu termen prelungit de consum! Să fie „miracolul” valabilității datorat celor trei coloranți alimentari – E120 (carmin, obținut din insecta coșenilă roșie), E131 (albastru patent V – colorant sintetic, asociat cu reacții alergice și interzis în SUA, Norvegia și Australia), E160b(ii) – dar și acoperirii cu E904 (șelac, o rășină secretată de insecta Kerria lacca) și E903 (ceară de carnauba)?”, a dezvăluit Asociația pentru Consumatorilor din România.