Așa cum se întâmplă cu toate cheltuielile, mesele în oraș au ajuns să coste mai mult decât o făceau în trecut. Indiferent că e vorba de un restaurant de lux, o cafenea sau un simplu fast-food, oamenii au scos în buzunar mai mulți bani decât în 2021.
Cu toate că a fost un an foarte bun pentru restaurante și cafenele, încasările din HoReCa fiind mai mari cu 30%, mai exact 7.5 miliarde de euro, oamenii trebuie să scoată din buzunare mai mulți bani pentru un ”răsfăț” sau un simplu hotdog.
Potrivit statisticilor, în 2019 doar 2% din cei care ieșeau în oraș plăteau mai mult de 100 de lei pe o masă, pentru o persoană, iar acum numărul acestor persoane a urcat la 9%.
Potrivit Observatornews.ro, pe lângă restaurantele clasice, s-au dezvoltat enorm și firmele de livrări, profitând de un obicei dobândit din pandemie când oamenii erau obișnuiți să comande acasă ce mâncare doresc.
Din păcate, cred specialiștii din HoReCa, criza care e prezisă de specialiști va duce la o scădere a numărului de oameni care își permit să iasă în oraș. Mai mult, restaurantele au mari probleme din cauza lipsei de personal calificat și a lipsei de digitalizare.
”Anul trecut a fost o nebunie, cel mai cumplit an pentru că pandemia încă era, personalul nu era, cei care rămăseseră erau super aglomerați pentru că nu aveam mâna a doua, dispăruseră.
Mulți s-au dus în alte domenii. Și nu vorbesc de pozițiile de bază, mă refer aici la pozițiile de birou, la manageri, s-au reprofilat.
Asta e marea provocare a domeniului. Iar tinerii care ies acum din facultăți, dacă cumva au ales turism sau o zona legată de turism, se reprofilează”, explica Wall-Street Iuliana Tasie, manager la Ana Hotels Eforie Nord şi Ana Aslan Health Spa.
Practic, restaurantele se bazează acum mai mult pe românii care câștigă salarii mari, în special din orașele importante ale României. Fără aceștia industria ar fi tot mai aproape de colaps, cred specialiștii.