News

Cât costă o masă la restaurant în 2022. Câți români își mai permit să iasă în oraș în această perioadă

O ieșire în oraș a devenit un adevărat lux pentru români în ultimul an, deși industria și-a revenit după pandemia Covid-19.
06.12.2022 | 10:17
Cat costa o masa la restaurant in 2022 Cati romani isi mai permit sa iasa in oras in aceasta perioada
Cât costă o masă în oraș în 2022. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Așa cum se întâmplă cu toate cheltuielile, mesele în oraș au ajuns să coste mai mult decât o făceau în trecut. Indiferent că e vorba de un restaurant de lux, o cafenea sau un simplu fast-food, oamenii au scos în buzunar mai mulți bani decât în 2021.

Cât costă o masă la restaurant în 2022

Cu toate că a fost un an foarte bun pentru restaurante și cafenele, încasările din HoReCa fiind mai mari cu 30%, mai exact 7.5 miliarde de euro, oamenii trebuie să scoată din buzunare mai mulți bani pentru un ”răsfăț” sau un simplu hotdog.

ADVERTISEMENT

Potrivit statisticilor, în 2019 doar 2% din cei care ieșeau în oraș plăteau mai mult de 100 de lei pe o masă, pentru o persoană, iar acum numărul acestor persoane a urcat la 9%.

Potrivit Observatornews.ro, pe lângă restaurantele clasice, s-au dezvoltat enorm și firmele de livrări, profitând de un obicei dobândit din pandemie când oamenii erau obișnuiți să comande acasă ce mâncare doresc.

ADVERTISEMENT

Din păcate, cred specialiștii din HoReCa, criza care e prezisă de specialiști va duce la o scădere a numărului de oameni care își permit să iasă în oraș. Mai mult, restaurantele au mari probleme din cauza lipsei de personal calificat și a lipsei de digitalizare.

”Anul trecut a fost o nebunie, cel mai cumplit an pentru că pandemia încă era, personalul nu era, cei care rămăseseră erau super aglomerați pentru că nu aveam mâna a doua, dispăruseră.

ADVERTISEMENT

Mulți s-au dus în alte domenii. Și nu vorbesc de pozițiile de bază, mă refer aici la pozițiile de birou, la manageri, s-au reprofilat.

Asta e marea provocare a domeniului. Iar tinerii care ies acum din facultăți, dacă cumva au ales turism sau o zona legată de turism, se reprofilează”, explica Wall-Street Iuliana Tasie, manager la Ana Hotels Eforie Nord şi Ana Aslan Health Spa.

ADVERTISEMENT

Practic, restaurantele se bazează acum mai mult pe românii care câștigă salarii mari, în special din orașele importante ale României. Fără aceștia industria ar fi tot mai aproape de colaps, cred specialiștii.

ADVERTISEMENT