Cât costă o porție de hamsii pe litoral în minivacanța de 1 mai, unde sunt așteptați zeci de mii de oameni. Suma nu este deloc mică pentru un sfârșit de săptămână petrecut la Marea Neagră și depinde foarte mult de local.
Hamsiile se numără printre delicatesele care se găsesc la discreție la malul mării și care nu vor lipsi nici de 1 mai 2023. Turiștii s-au putea să se gândească de două ori înainte de a cumpăra produsul din cauza prețului cam piperat.
Oamenii s-ar putea să aibă parte de o mare surpriză pentru că o singură rație costă, potrivit Antena 3, 25 de lei. Suma este și mai mare la restaurante, acolo unde românii au incluse în preț mămăliga, usturoiul și lămâia.
Pentru această porție trebuie să achite 36 de lei. Se pare că prețurile s-au dublat sau chiar triplat în unele cazuri, în comparație cu anul trecut. Din păcate, în aceste condiții tot mai multe persoane aleg să evite litoralul românesc.
În ultima perioadă românii și-au îndreptat atenția spre Bulgaria, unde costurile pentru cazare și mâncare sunt mai mici decât în țara noastră. De asemenea, de pe listă nu lipsesc nici stațiunile din Turcia.
Fie că mergem la restaurant sau la cherhana trebuie să știm dacă o hamsie este proaspătă ca să nu ne alegem după cu o problemă de sănătate. Specialiștii ne spun că e foarte important să ținem cont de acest lucru.
Pescarii ne atrag atenția că este vorba de o specie foarte perisabilă care trebuie gătită și servită cât mai repede. Ochii peştelui trebuie să fie clari şi limpezi, nicidecum tulburi şi înfundaţi în orbite. Branhiile trebuie să fie de culoare roşie și să nu prezinte gelatină pe ele.
Când vine vorba de cel prăjit trebuie să ne gândim că acesta a fost gătit în ulei care, de obicei, nu se înlocuiește foarte des și devine rânced. În felul acesta hamsiile își pot modifica componența, lucru care devine periculos pentru sănătate.
Orice produs preparat necorespunzător poate îmbolnăvi turiștii de urticarie, care este o alergie cutanată ce se manifestă prin pete roz și umflate. De asemenea, e bine să ne uităm la condițiile în care e gătit preparatul.