În unele țări, mersul la psiholog este un lucru cât se poate de normal. Nu puțini sunt cei care aleg consilierea individuală măcar odată pe săptămână.
În România în schimb, anumite persoane sunt reținute când vine vorba de acest lucru, în timp ce altele apelează la ajutorul unui specialist, fără prea multe bătăi de cap.
Unul dintre cele mai des întâlnite motive este acela că mulți refuză să recunoască că există o problemă emoțională.
Drept urmare, poate dura luni de zile, sau chiar ani de zile până când ajung să își facă prima lor programare la psiholog.
Mulți se gândesc că dacă discută cu prietenii sau familia problemele pe care le au, acestea și-ar putea găsi rezolvarea mult mai rapid, însă în realitate, un psiholog are pregătirea necesară și ne poate oferi un ajutor mult mai bun.
Mersul la psiholog este extrem de important în condițiile în care încărcătura emoțională, dar și trăirile propri pot deveni la un moment dat greu de suportat, iar aceasta este metoda prin care ne putem vindeca.
Trebuie menționat faptul că psihologul și psihiatrul nu sunt același lucru. Psihologul este cel ca ne ajută cu tulburări de anxietate, depresie, o afecțiune cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane, dar și probleme relaționare, în timp ce psihiatrul se ocupă cu tratarea tulburărilor psihice și poate recomanda un tratament medicamentos.
În ceea ce privește tarifele pe care le percepe un psiholog, acestea diferă în funcție de experiența pe care acesta o are, dar și în funcție de tipul ședinței.
Mai exact, sunt ședințe individuale, ședințe pentru copii, ședințe de grup, dar și ședinței de cuplu sau de familie. De asemenea, un alt aspect important îl reprezintă și locația.
Poți plăti mai mult sau mai puțin dacă alegi un psiholog colaborator la o clinică de specialitate, sau un psiholog care are un cabinet individual de psihologie.
În general, prețurile pornesc de la 100 de lei și pot ajunge chiar și la aproape 300 de lei. Astfel, pentru o ședință de psihoterapie individuală vei plăti sume care pornesc de la 150 de lei pentru o singură ședință de 50 de minute, sau chiar și 230 de lei, în funcție de psihologul ales.
Pentru o ședință de psihoterapie de cuplu în schimb, prețurile pornesc de la 200 de lei pentru 50 de minute și pot ajunge chiar și până la 270 de lei.
O ședință pentru dezvoltare personală în schimb costă 150 de lei pentru 50 de minute, în timp ce o ședință de dezvoltare personală în grup are un preț de 100 de lei pentru 50 de minute.
Cu toate astea, dacă apelezi la o clinică, ai mari șanse să beneficiezi și de pachete promoțional, iar evident, prețurile vor fi cu mult mai mici.
Un alt factor important atunci când vrei să mergi la psiholog este persoana pe care o alegi. În ciuda specializărilor, a studiilor, sau a experienței, pot fi cazuri în care să nu poți comunica atât de bine cu acea persoană.
Tocmai din acest motiv, încă de la prima ședință trebuie să iei în calcul anumite aspecte. În primul rând, psihologul tău trebuie să îți știe foarte bine problema și de asemenea și cum să creeze o relație cu tine, astfel încât să te poți descărca.
De asemenea, un alt factor important îl reprezintă modul în care te simți în prezența psihologului. Dacă te simți în largul tău și poți spune orice, atunci el este persoana de care ai nevoie pentru psihoterapie.
Pe de altă parte, dacă vei ajunge să minți, sau să te simți inconfortabil, mai bine alegi pe altcineva.
În general nu există psihologi buni, sau psihologi răi. Totul diferă în funcție de persoana care va empatiza cu tine, iar acest lucru se poate vedea în general doar la prima ședință.
Important este însă să alegi persoana alături de care poți comunica cât se poate de deschis.