Dacă ai în plan să construiești o casă de 90 mp pe un singur nivel, în 2025, trebui să fii la curent cu toate detaliile de ordin financiar. Mai exact, e nevoie să știi cât costă materialele de construcție și manopera cerută de maiștri.
Date fiind crizele suprapuse din ultimii ani, tot mai mulți cetățeni care și-au plănuit construcția unei case au optat pentru imobile mai cochete. Vorbim aici de o reducere a suprafeței locuibile de la peste 100 mp la sub acest nivel.
Foarte mulți dintre noi visăm la o casă proprie. De multe ori, și o căsuță mai mică poate reprezenta un loc unde să ne simțim bine. O soluție interesantă, pentru care optează tot mai mulți, este o casă de 90 mp fără etaj. Aceasta poate fi eficientă, versatilă și modernă.
Mai jos îți vom spune cât costă să construiești o casă de dimensiuni mai mici în 2025. Vom explica costurile legate de manoperă și materialele necesare. În comparație cu costul construirii unei case de anul trecut, datele diferă.
Pentru a vă face o idee, vom prezenta lista cu prețurile din prezent ale materialelor de construcție necesare pentru ridicarea unei case. Acestea sunt vizibil mai mari față de 2024. Iată lista:
Iată, mai jos, și un preț pe metru pătrat construit la roșu și la cheie doar pentru partea de materiale:
După ce ți-ai făcut planul și ai calculat bugetul necesar pentru materiale, e timpul să treci la următoarea etapă. Adică, să găsești echipa de meseriași care să pună în aplicare planul. Prețurile practicate diferă de stadiul construcției. Pentru o casă parter la roșu se cer între 150-230 euro/mp construit, pentru una la gri – 190-350 euro/mp construit, iar pentru o casă parter la cheie totalul merge spre 280-460 euro/mp construit, arată cei de la ideicase.ro.
La toate costurile de mai sus mai trebuie adăugate cele aferente avizelor de la stat. Pentru salubritate (46 lei), pentru gaz (între 150 lei și 750 lei – în funcție de lungimea conductei) și pentru mediu – 100 lei.
Nu uitați de avizul curent electric – 84 lei și cel de companie apă – 164 lei. Avizul de gaze naturale este cuprins între 190 și 380 lei (în funcție de suprafața terenului). Apoi, taxa pentru ridicarea molozului se ridică la 258 lei/mc.
Bani trebuie să dați și la Inspectoratul de Stat în Construcții (I.S.C). Aici, achitați o taxă de 0,1% din valoarea lucrării – taxă de începere a lucrării și 0,5% din valoarea lucrării (0,25% taxă de începere a lucrării și 0,25% taxă de finalizare a lucrării. Apoi, urmează o taxă la primărie, de aproximativ 1.200 lei.
O suprafață a construcției de 90 mp poate să vă aducă în final un proiect ambițios. Puteți avea 3 dormitoare, două băi, un living room, bucătărie, spațiu de dining și un garaj. Specialiștii de la Proiectări.ro spun că, în final, construirea unei astfel de casa poate costa între 40.000 – 47.0000 mii de euro.
O astfel de casă este extrem de avantajoasă pentru orice cetățean. În primul rând, vorbim de un imobil care este compact și ușor de organizat. Pentru o astfel de casă, încălzirea eficientă este o altă caracteristică importantă.
De notat că este esențial să se ia în considerare izolarea adecvată a pereților, a pardoselii și a tavanului, pentru a menține confortul termic în timpul iernii și reducerea consumului de energie.
Apoi, proprietarul poate face ușor trecerea la surse de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare. Aceasta fi o opțiune excelentă pentru a menține facturile de energie cât mai mici.
Nu în ultimul rând, casele mai mici, fără etaj, pot fi adaptate și personalizate în funcție de preferințele individuale. De la aspectul tradițional, cu camere separate, la aspectul modern și minimalist, totul depinde de preferințele fiecăruia.