În 2025, conform legii, poți să cumperi ani de vechime la pensie. Spre deosebire de 2024, prețul este însă unul considerabil mai mare din cauza majorării veniturilor pe țară.
În noiembrie 2024, Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Actul a prevăzut majorarea acestuia de la 3.700 de lei la 4.050 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2025.
Această creștere are un impact direct asupra contribuțiilor retroactive la pensie pentru cei care doresc să își completeze stagiul de cotizare. Mai exact, cei care vor să-și cumpere vechime în muncă au de dat mai mulți bani la stat.
În prezent, contribuția lunară pentru achiziționarea vechimii este de 25% din salariul minim brut. Asta înseamnă 1.012,5 lei. Tragem linie și vedem că pentru un an întreg suma totală se ridică la 12.150 de lei.
Conform Legii pensiilor, o persoană care dorește să se pensioneze anticipat în 2025 trebuie să aibă un stagiu de cotizare de 35 de ani. În cazul în care are doar 34 de ani de contribuții, dispune de două opțiuni: 1. să amâne pensionarea cu un an și 2. să achiziționeze anul lipsă. Va plăti cei 12.150 de lei către Casa de Pensii.
Conform datelor Departamentului pentru Românii de Pretudindeni, cetățenii români din țară și din diaspora pot plăti retroactiv pentru cel mult 6 ani de vechime în muncă. Cei care nu au calitatea de pensionar și care vor să își completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie vor putea să plătească retroactiv contribuția la sistemul public de pensii, pentru cel mult 6 ani.
”Această măsură dă posibilitatea obținerii dreptului la pensie și persoanelor care, deși au vârsta de pensionare, nu au stagiul minim de cotizare pentru a obține o pensie pentru limită de vârstă”, anunță departamentul.
Atenție! Persoanele solicitante trebuie să nu fi realizat, în perioadele pentru care solicită plata retroactivă, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia în sistemul public de pensii din țară sau în sisteme neintegrate acestuia, ori în alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care România are acorduri de securitate socială.