Desigur, există orașe care deja au interzis centralele termice, cum ar fi Cluj-Napoca, însă românii care au deja instalate aceste instalații se întreabă mereu când trebuie să facă revizia și cât îi va costa. În teorie există două tipuri de revizii, cea anuală și cea periodică.
Într-o lume în care dependența de sursele de energie termică este din ce în ce mai mare, utilizarea centralelor termice a devenit o alegere des întâlnită pentru încălzirea locuințelor. Aceste revizii se fac obligatoriu pentru siguranța tuturor, de la vecini la cei care dețin centrala. Conform Energy Policy Gropul, un think-thank independent și non-profit, revizia este importantă și pentru a menține centrala într-o stare bună de funcționare.
Verificarea și revizia centralei sunt două operațiuni distincte, care nu se exclud. Ambele sunt obligatorii prin lege și ar trebui efectuate de către un specialist autorizat. Cele două operațiuni presupun testări și măsurători diferite. Așadar, verificarea tehnică periodică are scopul de a evalua starea tehnică a instalației, de la conduce până la îmbinări.
Vor fi inspectate și garniturile de etanșare și arzătoare, pentru a elimina posibilitatea unor scurgeri de gaz. Conform experților, atunci când se va efectua verificarea tehnică vor fi evaluate următoarele aspecte: starea arzătoarelor, a îmbinărilor și a garniturilor de etanșare aferente; stabilitatea conductelor montate aparent pe suporturi.
De asemenea, experții se vor uita la etanșeitatea îmbinării conductelor și a armăturilor, la presiunea de lucru a gazului din instalație, cu spumă de apă cu săpun sau cu alte tehnologii, funcționarea aparatelor de măsurare, control, reglare și de siguranță, starea construcțiilor care adăpostesc stațiile și posturile de reglare sau reglare-măsurare și starea tehnică a instalației comune de utilizare a gazelor.
Între timp, revizia tehnică a centralei termice va testa parametrii centralei, cum ar fi ”instalația de încălzire, dar și echipamentul (calorifere, țevi, termostate)”. Experții vor să se asigure că centrala funcționează cum trebuie și că va rezista cât mai mult timp. Revizia tehnică va presupune, printre altele verificarea stării răsuflătorilor și a căminelor existente, proba de rezistență la presiune, dacă ai înlocuit recent vreo parte componentă a centralei și proba de etanșeitate la presiune, pentru întreaga instalație de utilizare a gazelor.
Conform legii, cetățenii care dețin centrală vor primi acasă o notificare scrisă cu privire la verificările și reviziile necesare pentru centrală, cu cel mult 60 de zile înainte de termenul scadent al verificării/reviziei centralei. Dacă documentul este solicitat în mod expres, acesta va ajunge la adresa de domiciliu în 5-10 zile de la data înregistrării cererii.
În cadrul verificării centralei se va verifica gradul de etanșeitate a circuitului hidraulic, gradul de etanșeitate a circuitului de gaz, gradul de etanșeitate a circuitului de gaze arse, conductele și îmbinările și dispozitivele de siguranță, inclusiv detectorul de gaz. Mai mult, trebuie ținut minte că procedura de revizie obligatorie constă în testarea tuturor parametrilor și încadrarea acestora în limitele corespunzătoare, dar și testarea termostatului, caloriferelor, robineților și țevilor.
Ca și interval de timp, conform legii, verificarea centralelor termice se realizează periodic, la cel mult 2 ani. Cu toate acestea, revizia tehnică a centralei se va realiza la cel mult 10 ani, după ce centrala nu a mai fost folosită de 6 luni, sau dacă s-a produs ”un eveniment” care ar putea afecta buna funcționare a centralei.
Cei ce se întreabă cât costă verificarea tehnică a centralei termice, răspunsul e între 250 și 500 de lei. Prețul variază în funcție de tipul și vechimea centralei, de puterea acesteia, dar și de existența unor instalații adiționale. Cei ce nu vor să facă sau ”uită” să facă revizia tehnică obligatorie a centralei trebuie să știe că riscă amenzi între 30.000 și 100.000 de lei dacă centrala lor va provoca o tragedie.