Jocurile Olimpice de la Paris se apropie de final, iar, până acum, competiția supremă în sport s-a dovedit a fi un real succes. Pentru turiști însă, cheltuiala a fost una enormă. Prețurile au explodat în această perioadă.
Jocurile Olimpice de la Paris au început pe 26 iulie, cu ceremonia de deschidere, și se vor termina duminică, 11 august, odată cu ceremonia de închidere. Pentru capitala Franței, competiția a fost un real succes. Fanii au luat cu asalat arenele la toate cele 32 de sporturi, dar, pentru această experiență, au trebuit să bage adânc mâna în buzunar.
Suporterii competiției supreme în sport au manifestat un interes uriaș pentru JO Paris 2024, mai ales că, în 2020, ediția de la Tokyo a fost amânată cu un an și s-a desfășurat fără spectatori din cauza pandemiei COVID-19. Astfel, la Paris 2024 s-a stabilit un număr record de bilete vândute.
Grandioasa ceremonie de deschidere, care a avut loc pe fluviul Sena, a fost primul și unul dintre cele mai scumpe evenimente de la Jocurile Olimpice. Prețul pentru a îi vedea pe sportivi purtând drapelurile fiecărei țări a variat între 90 și 2700 de euro. Cele mai ieftine bilete, cele de 90 de euro, s-au epuizat în mai puțin de o oră din momentul în care au fost scoase la vânzare.
Cu o săptămână înainte de deschiderea JO Paris 2024, niciun tichet nu era mai ieftin de 500 de euro. Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice va avea loc pe Stade de France, duminică, 11 august, iar pentru acest eveniment, prețul biletelor a variat între 45 și 1600 de euro. În săptămâna de dinaintea acestui ultim eveniment de la Paris 2024, nu se mai găsea niciun tichet mai ieftin de 600 de euro.
La tenis, cele mai accesibile meciuri au fost cele de calificare. Un bilet nu costa mai mult de 260 de euro. Același preț l-au plătit și cei care au vrut să intre la calificările la sărituri în apă. La gimnastică ritmică, prețurile tichetelor în calificări a ajuns la 250 de euro și a crescut până la 380 de euro, la concursurile pentru medalii.
La box, primele faze ale competiției s-au desfășurat la Arena Paris Nord, o fostă expoziție din apropierea aeroportului Charles de Gaulle, în care a luptat și românca Lăcărmioara Perijoc. Prețul unui tichet s-a ridicat până la 210 euro. Meciurile pentru medalii au fost programate însă la Roland Garros, iar cine a vrut să le vadă a ajuns să scoată din buzunare chiar și 520 de euro.
De departe, cele mai scumpe bilete au fost cele pentru finalele de la baschet. Motivul principal, prezența în lupta pentru medalii a „Dream Team-ului” Statelor Unite ale Americii. Pentru finala masculin, prețurile au pornit de la 125 de euro și au ajuns până la 980 de euro. La fete, cel mai ieftin tichet a costat 95 de euro, iar cel mai scump 510 euro.
Prețuri piperate au fost, evident, și la atletism, mai ales la proba „regină”, 100 de metri sprint. Cine a vrut să vadă finala câștigată de Noah Lyes a trebuit să plătească între 85 și 980 de euro. La înot a fost și mai scump, de la 125 până la 980 de euro.
Nu doar prețurile la bilete au fost mari pentru JO Paris 2024, ci și cazările. Prețurile au crescut spectaculos încă de la începutul anului. Hotelierii din Paris şi din suburbiile capitalei Franţei au mărit prețurile în perspectiva Jocurilor Olimpice din această vară.
Spre exemplu, 1033 de euro a fost preţul mediu pentru noaptea de 26-27 iulie, faţă de 317 euro pentru noaptea de 12-13 iulie, adică o creştere de 226%. Pe măsură ce a înaintat competiția, prețurile au scăzut ușor ușor, iar o noapte de cazare într-un hotel decent era cel puțin 200 de euro.
Nici transportul în comun nu este foarte accesibil. Având în vedere că arenele pentru competiții au foste împrăștiate prin tot Parisul, orașul fiind în mare parte blocat de forțele de ordine, ceea ce îngreuna accesul cu mașina, cea mai bună variantă au rămas metroul, autobuzele sau trenul. Fiecare călătorie individuală cu transportul în comună costă între 4 și 6 euro.