De pe site-ul companiei Dacia aflăm că modelul 100% electric Spring este dotat cu o baterie cu o capacitate de 26,8 kWh. Acest lucru este important atunci când calculăm costul unei încărcări.
Dacă doriți să aflați cât costă acasă încărcarea pentru o mașină electrică, în acest caz modelul Dacia Spring, trebuie să înmulțiți capacitatea netă a bateriei cu prețul pe care îl aveți pentru un kWh pe contractul de furnizare energie electrică.
În prezent, proprietarii de mașini electrice de România nu prea au cum să beneficieze de OUG de plafonare/compensare a prețurilor la energie electrică dată de Guvern în toamna anului trecut.
Posesorii acestor modele depășesc cu siguranță pragul de consum de 255 kWh/lună, ceea ce înseamnă că prețul / kilowatt nu se oprește la 0,68 lei / kWh și nici la 0,80 kWh, ci se duce spre 1,1 lei / kWh.
Așadar, calculul pentru a afla costul unui ”plin” la Dacia Spring este simplu. Trebuie să înmulțiți capacitatea netă a bateriei cu prețul pe care îl aveți pentru un kWh pe contractul de furnizare energie electrică.
Mai exact, cum Dacia spune că Spring are o baterie cu o capacitate netă de 26,8 KWh, iar prețul mediu pentru persoane fizice acasă (priză standard / Wallbox) este de 1,1 lei/kWh, un plin la Dacia Spring va costa aproximativ 30 lei.
Conform specialiștilor, acesta este și costul pentru a parcurge între 160 de km iarna și 260 de km vara cu modelul Dacia Spring, scrie promotor.
În ultimele luni, după ce tarifele la energie au explodat, posesorii Dacia Spring s-au înghesuit la stațiile montate de primării, unde încărcarea se putea face gratis.
În schimb, la stațiile din marile rețele de încărcare, tarifele variază de la circa 1,7 lei/kWh (AC) la 2,5 lei/kWh (DC).
Dacia informează, pe site-ul oficial, că ”prețul reîncărcării electrice se calculează în funcție de capacitatea bateriei, raportul dintre autonomia calculată și kilometrajul anual precum și prețul energiei electrice”.
Iată în cât timp se încarcă Dacia Spring: