News

Cât costă să trimiți un colet prin Poșta Română. Prețurile sunt incredibil de mici!

Cât costă să trimiți un colet prin Poșta Română, cum trimiți un colet și cât de repede ajunge un colet la destinație sunt subiectele pe care ți le descifrează FANATIK.
24.08.2022 | 11:35
Cat costa sa trimiti un colet prin Posta Romana Preturile sunt incredibil de mici
Cât costă să trimiți un colet prin Poșta Română. Prețurile sunt incredibil de mici! Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă ce trebuie să faci și cât te poate costa să trimiți un colet prin Poșta Română. Prețurile sunt, încă, mici, mai ales în condițiile exploziei inflaționiste cauzate de pandemie și de războiul pornit de Vladimir Vladimirovici Putin în Ucraina.

Cât costă să trimiți un colet prin Poșta Română

Oricine a avut măcar o dată în viață nevoie să trimită un colet cuiva la distanță. Cu toată multitudinea firmelor de curierat, pentru mulți dintre noi Poșta Română a fost, este și va fi instituția de cea mai mare încredere și la care trebuie apelat când vrem să trimitem un colet.

ADVERTISEMENT

Poșta Română împarte coletele în multe categorii, după destinație și serviciile oferite la livrare. După destinație e simplu, intern și extern. Serviciile de care poți beneficia sunt multe: contra ramburs, confirmare de primire, coletărie anunțată, retur, valoare declarată, asigurarea valorii declarate, magazinaj, preluare și livrare de la domiciliu, respectiv sediu pentru firme, predare în mână proprie (personal) și lista prezentată nu-i completă.

FANATIK îți prezintă mai jos tarifele de bază pentru expedierea unui colet prin intermediul Poștei Române, conform site-ului instituției, dar costul final îl poți afla cel mai exact din calculatorul de tarife pus la dispoziție chiar pe site-ul instituției.

ADVERTISEMENT

Tarife colete interne Poșta Română

 • Tarif fix: 7,70 lei (0-10 kg) / 9,20 lei (10-20 kg)
 • Tarif/kg: 0,60 lei (0-10 kg) / 1,50 lei (10-20 kg)
 • Valoare declarată: 9,00 lei + 0,60 lei/kg + 0,10% din valoarea declarată
 • Asigurarea valorii: 1,10% din valoarea declarată
 • Valoare ramburs: 5,00 lei + 1,10% din valoarea declarată
 • Confirmare de primire: 3,00 lei
 • Preluare domiciliu/sediu: 6,00 lei
 • Predare domiciliu/sediu: 6, 00 lei
 • Predare în mână proprie (personal): 2,50 lei
 • Post restant: 2,50 lei
 • Fragil: 50% din tariful pe kg
 • Magazinaj: 1,50 lei/zi lucrătoare
 • Tarif suplimentar pentru trimiteri sâmbăta: 3,00 lei
 • Retur colete sub 10 kg: 3,60 lei + 0,60 lei/kg
 • Retur colete peste 10 kg: 4, 00 lei + 1,50 lei/kg

Tarife colete internaționale Poșta Română

Conform posta-romana.ro ad literam: „Tarifele coletelor internaţionale se calculează în funcţie de treapta de greutate în care se încadrează acestea. Astfel, coletele internaţionale în greutate mai mică sau egală cu 10 kg sunt scutite de TVA, iar tarifele coletelor cu greutate mai mare de 10 kg au TVA inclus”.

ADVERTISEMENT

Informaţii detaliate despre tarifele respective, valabile din data de 1 decembrie 2021 conform posta-romana.ro, poți afla prin accesarea linkurilor următoare.

 • Colete poştale internaţionale 0-10 kg
 • Colete poştale internaţionale 10-20 kg

Cum trimiți un colet prin Poșta Română

Nu este deloc complicat să trimiți un colet prin Poșta Română. FANATIK îți prezintă în continuare „pașii” simpli pe care trebuie să-i urmezi.

ADVERTISEMENT
 • Ambalează coletul cât mai bine, astfel încât ambalajul să nu se rupă în timpul transportului. Mai ales în cazul în care coletul conține obiecte fragile. Împachetează toate lucrurile/obiectele din pachet în pungi separate, desparte-le prin cunoscutul ambalaj „cu bule”, ambalaj cu care este bine să căptușești tot coletul în final.
 • Scrie cât mai mare și mai clar, de preferință cu litere mari de tipar, atât adresa destinatarului, cât și adresa ta, a expeditorului. Obligatoriu cu codul poștal! Pe care îl găsești foarte ușor pe site-ul Poștei Române.
 • Completează buletinul de expediție. Ori direct la oficiul poștal unde depui coletul, ori online, caz în care o să trebuiască să-l și printezi. Poți descărca un specimen de buletin de expediție de pe site-ul Poștei Române.
 • Oficiul poștal de la care poți expedia coletul este doar alegerea ta. Aproape de casă, aproape de serviciu, doar tu știi cum își este mai comod. FANATIK îți pune la dispoziție un link foarte util, cu adresele oficiilor poștale, de pe același „omnipotent”, în acest domeniu, site al Poștei Române. 

Cât de repede ajung coletele trimise prin Poșta Română

Perioada în care ajunge coletul tău la destinație depinde de foarte mulți factori. Distanța până la adresa de destinație, forma de expediere aleasă de tine, durata de vămuire în cazul coletelor trimise în străinătate, chiar și… condițiile atmosferice dacă transportul se face cu avionul.

În majoritatea cazurilor, fără evenimente perturbatoare, Poșta Română livrează un colet în aproximativ 5 zile de la data depunerii acestuia la un oficiu poștal. Detalii specifice anumitor cazuri particulare de expediere a coletelor poștale găsești tot pe posta-romana.ro.

Experiența împărtășită pe diferite forumuri online susține că, în cazurile coletelor trimise în țară, termenul de livrare este de 24-48 de ore între orașele reședințe de județ și 2 până la 4 zile între alte localități. În străinătate nu poți afla când va ajunge coletul tău decât la un oficiu al Poștei Române.

Poșta Română îți oferă și posibilitatea de a-ți urmări în fiecare moment coletul prim serviciul „Track & Trace”. Dar, atenție, numai pe teritoriul României! Pentru o urmărire internațională trebuie să apelezi la modului de „tracking” al operatorului poștal național din țara respectivă. Sau, online, folosind serviciile site-ului globaltracktrace.ptc.post.

 • 5.523 de subunități (oficii poştale) are Poșta Română la nivel naţional
 • 23.669 de angajaţi are Poșta Română, cel mai mare angajator din economia României
 • 950 de subunități (oficii poştale) ale Poștei Română sunt informatizate, dintre care 750 sunt incluse în sistemul VPN (Virtual Private Netwok)
 • 11.000.000 de trimiteri poștale distribuie Poșta Română săptămânal
ADVERTISEMENT
Tags:
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
De ce a fost Dacia aproape imposibil de cucerit. Secretele războinicilor neînfricați care...
De ce a fost Dacia aproape imposibil de cucerit. Secretele războinicilor neînfricați care o apărau de romani
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Fast food fără ulei. Aripioarele de pui ies senzațional de crocante. Trei rețete...
Fast food fără ulei. Aripioarele de pui ies senzațional de crocante. Trei rețete de făcut acasă
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Ce etnie avea, de fapt, regretatul actor Iurie Darie. Prenumele mai puțin obișnuit...
Ce etnie avea, de fapt, regretatul actor Iurie Darie. Prenumele mai puțin obișnuit pe care îl purta