News

Cât costă transportul în comun în marile capitale europene! Bucureştiul, în top după ultimele scumpiri

Cât costă transportul în comun în marile capitale europene şi unde se aliniază STB şi Metrorex după ultimele scumpiri anunţate
13.07.2021 | 12:11
Cat costa transportul in comun in marile capitale europene Bucurestiul in top dupa ultimele scumpiri
Bucureştiul punctează serios după scumpirea biletelor într-un top al celor mai scumpe capitale. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A devenit oficial – cel mai mare oraş al ţării va avea şi un preţ pe măsură la transportul în comun. Bucureştiul nu doar că se va alinia în acest mod metropolelor europene, dar va puncta serios într-un clasament al celor mai scumpe bilete. De remarcat că până la data de 1 august, dată de la care vor debuta noile tarife, oraşul este considerat unul dintre cele mai ieftine de pe continent din acest punct de vedere.

De exemplu, Bucureştiul era la ani lumină de celelalte capitale importante, fapt arătat cu degetul și de șefii celor două companii de transport. În Germania, la Berlin, fiecare bilet pe care doreşti să-l achiziţionezi îţi scoate din buzunar, atenţie, nu mai puţin de 2,90 euro. Da, citiţi bine, aproape 3 euro.

ADVERTISEMENT

Cât costă transportul în comun în metropolele europene!

Puţin mai ieftin este la Viena. În capitala Austriei, fiecare călătorie costă 2,40 euro. Ca în aproape fiecare mare oraş există diferite posibilităţi şi abonamente care pot să ieftinească transportul. 1,90 euro trebuie să plătească francezii sau turiştii care vin să viziteze Parisul.

Alte două capitale europene pline de oameni care vin să le admire sunt Madridul şi Roma. Aici, oamenii achită 1,50 euro pentru o călătorie cu mijloacele de transport în comun. Sunt bani peste preţul pe care l-au anunţat companiile bucureştene, dar şi condiţiile sunt diferite.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Bucureştiul saltă serios de la 1 august şi devine poate cea mai scumpă capitală din zonă. De exemplu, la Belgrad, cel mai ieftin bilet costă 42 de dinari, adică undeva sub 2 lei. Este adevărat că acesta e valabil pentru o singură zonă, periferică sau centrală. Cine vrea să treacă dintr-o parte în cealaltă este nevoit să achite 65 dinari, echivalentul a 2,63 lei.

Vecinii noștri, ungurii au un transport în comun foarte bine pus la punct, dar și prețuri pe măsură. O călătorie cu autobuzul sau tramvaiul îți scoate din buzunar 320 de forinți, ceea ce înseamnă undeva în jurul a 5 lei. Ceva mai ieftin este metroul, numai 4,10 lei. Dacă vreți să mergeți cu ambele atunci există o variantă combo de 490 forinti, care ar însemna aproape 8 lei.

ADVERTISEMENT

Ce prețuri au capitalele europene pentru transportul în comun

La Bratislava, transportul de suprafață, adică autobuz, troleibuz sau tramvai diferă de timpul pe care îl petreci în mijloacele enumerate. Poți da 0,5 euro pentru o călătorie scurtă, dar se poate ajunge și la 1,4 euro pentru una ceva mai lungă.

Interesant este că la Sofia prețul unui bilet pentru mijloacele de transport costă o leva, adică puțin peste 2 lei. Cine vrea să coboare și în subteran și să beneficieze de confortul metroului atunci trebuie să deschidă ceva mai larg portofelul. Prețul este de 1,6 leva, aproximativ 3,4 lei.

ADVERTISEMENT

În Varșovia, capitala Poloniei, un bilet care îți permite 20 de minute în interiorul mijloacelor de transport în comun te costă numai 2 zloți, adică puțin peste 2 lei. Era un preț accesibil bucureștenilor care plătesc până pe 1 august 1,3 lei pentru o călătorie cu mijloacele de transport de suprafață, indiferent de rută, zonă sau durată.

După aceasta dată, bucureștenii par că se îndreaptă cu biletele și abonamentele la STB și Metrorex către partea vestică a continentului, o parte în care salariile sunt mult mai ridicate față de cele câștigate în România.

Cât vor costa biletele la STB și Metrorex de la 1 august

Ministerul Transporturilor a ținut să precizeze că biletele comune oferă acces pentru 90 minute în reţeaua supraterană, împreună cu un acces la reţeaua de metrou. O călătorie cu metroul sau transportul în comun terestru va costa 3 lei, iar un bilet comun STB / Metrorex va fi 5 lei.

Pentru suma de 5 lei, un călător va beneficia de o călătorie cu metroul şi 90 de minute în transportul în comun terestru. Un abonament de 24 de ore va costa 8 lei, iar abonamentul comun STB / Metrorex pentru 24 de ore va fi 14 lei.

Noutatea la abonamentele de 24 şi 72 de ore este că acestea vor fi chiar 24 de ore de la momentul emiterii. Se elimină noţiunea de abonament „de zi” care, cumpărat la ora 18:00, de pildă, era valabil doar 6 ore din acea „zi”.

Ambele societăţi introduc şi opţiuni favorabile pentru companiile care doresc să îşi susţină angajaţii să folosească transportul în comun. Vor exista abonamente de o lună, 6 luni şi 12 luni. Preţurile lor vor fi de 80 de lei separat pentru fiecare dintre reţele (140 de lei în comun STB / Metrorex), 400 de lei (700 de lei în comun STB / Metrorex), respectiv 700 de lei (1200 de lei în comun STB / Metrorex).

Ambele companii oferă posibilitatea de recuperare a abonamentelor nominale în caz de pierdere. Titularii se pot prezenta cu actul de identitate, iar abonamentele vor fi emise din nou pe numele acestora.

ADVERTISEMENT
Tags: