Luni, de la ora 21:30, va începe festivitatea de decernare a Balonului de Aur 2021, iar Lionel Messi şi Robert Lewnadowski sunt mari favoriţi la câştigarea premiului. FANATIK îţi prezintă la ce sumă este evaluat celebrul trofeu.
Chiar dacă este cel mai important trofeu individual din istoria fotbalului, “Balonul de Aur” este evaluat la doar… 3.000 de euro. O sumă pe care o poate plăti aproape orice fotbalist din lume, însă nimic nu s-ar compara cu primirea acestui premiu în timpul celebrei gale organizate la Paris.
De exemplu, Lionel Mesi, care are un salariu de 97.000 de euro pe zi la PSG, şi-ar permite să cumpere trofeul, pe care deja îl deţine de şase ori, cu suma pe care o încasează pe oră la formaţia de pe “Parc des Princes”.
Robert Lewandowski, al doilea mare favorit la ediţia din acest an, câştigă 55.000 de euro pe zi la Bayern Munchen, astfel că ar avea nevoie de 90 de minute ca să plătească trofeul.
Trofeul “Balonul de Aur” este fabricat de cunoscuta firmă de bijuterii “Mellerio dits Meller” din Paris. Compania a fost înfiinţată, în 1613, pe Rue de la Paix, iar aici este realizat şi trofeul acordat în proba masculină de la turneul Roland Garros.
“Balonul de Aur” măsoară 31 de centimetri şi cântăreşte 7,2 kilograme. La construcţia trofeului sunt folosite două plăci de alamă, modelate în forma unei mingi de fotbal. Interiorul este umplut cu un material asemănător cu ceara, iar apoi e sudat.
Apoi, trofeul este scăldat în aur fin şi este gravat numele “France Football”. Ulterior, trofeului îi este aplicată o placă pe care este trecut numele câştigătorului şi anul decernării. Balonul este fixat pe un piedestal de pirită, fiind ultimul pas din fabricarea trofeului.
“Niciun diamant nu seamănă, aşa că fiecare balon este diferit. Suntem foarte fericiţi că putem face parte din această poveste”, spunea Francois Mellerio, membru al familie care deţine cunoscuta firmă de bijuterii.
“Balonul de Aur” este un trofeu oferit, din 1956, de celebra revistă “France Football”. La prima ediţie, câştigător a fost Stanley Matthews, fotbalist care avea 41 de ani atunci când a primit premiul. Cu excepţia anului 2020, când francezii au suspendat gala din cauza pandemiei de coronavirus, trofeul a fost acordat anual.
Până în 1995, premiul era destinat doar jucătorilor născuţi în Europa, astfel că Pele sau Diego Maradona nu au avut ocazia să primească acest trofeu. George Weah a fost primul jucător non-european care a pus mâna pe “Balonul de Aur”, chiar în anul când a fost oprită blocada.
Lionel Messi este fotbalistul care a câştigat de cele mai multe ori “Balonul de Aur”. Starul lui PSG are şase astfel de premii în palmares, obţinând trofeul în 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 şi 2019. Pe locul 2 se află Cristiano Ronaldo, cu cinci trofee.