Cât costă un buchet de flori pentru prima zi de școală. Luni, 9 septembrie, elevii din România încep un nou an școlar, iar pentru mulți dintre ei această zi vine cu multe emoții și neliniște.
Prin aceleași trăiri trec și părinții, mai ales cei ai căror copii ajung pentru prima dată în băncile școlii. Un obicei urmat de aproape toți elevii este cel al oferirii buchetelor de flori cadrelor didactice.
Părinții caută cele mai spectaculoase aranjamente florale în această zi. Însă, nu toți știu cât a ajuns să coste un buchet de flori pentru prima zi de școală. Cert este că în 2024 achiziționarea lor se poate face online, de la piață sau chiar din supermarketuri.
Potrivit Adevărul, prețurile încep de la 10 lei pentru firul de gerberă și ajung până la 12 sau 15 lei pentru firul de trandafir. Cei care nu vor să scoată prea mulți bani din buzunar pentru această atenție, pot cumpăra de la supermarket un buchet cu cinci fire de trandafir la aproape 20 de lei.
Părinții și elevii care vor să dăruiască un aranjament spectaculos pot plăti chiar și 300 de lei pentru un astfel de buchet. Deși este un obicei urmat de aproape toți părinții și școlarii, multe dintre cadrele didactice nu acceptă astfel de „atenții extravagante”.
Unii profesori spun că această tradiție nu face decât să creeze o competiție între părinți. O învățătoare din Cluj a găsit o soluție pentru a stopa acest fenomen, notează sursa citată.
Femeia le-a interzis părinților să-și trimită copiii la școală cu buchete extravagante de flori. Cadrul didactic le-a spus că nu va primi astfel de aranjamente. Însă, a permis ca fiecare elev să aducă câte o floare, același tip de floare.
În alte țări europene, momentul de debut al noului an școlar este marcat foarte diferit față de România. De exemplu, în Finlanda nu există o tradiție a festivităților, iar familiile elevilor nu oferă daruri sau flori profesorilor.
Cadrele didactice pun accentul pe planificarea activităților și comunicarea cu părinții școlarilor. Nici în Marea Britanie nu există obiceiul de a aduce flori profesorilor, deși se constată această tendință la elevii cu origini românești, arată scoala9.ro.