Life

Cât costă un filtru de particule pentru Dacia Duster, Skoda sau Volkswagen în 2025. Este sau nu legal să circuli fără el

Prețul unui filtru de particule pentru Dacia Duster, Skoda sau Volkswagen în 2025. Poți circula sau nu fără el, potrivit legii?
17.02.2025 | 07:47
Cat costa un filtru de particule pentru Dacia Duster Skoda sau Volkswagen in 2025 Este sau nu legal sa circuli fara el
Cât costă, în 2025, un filtru de particule pentru Dacia Duster, Skoda sau Volkswagen. Sursa foto: Freepik/Colaj Faantik
ADVERTISEMENT

Ce preț are un filtru de particule pentru Dacia Duster, Skoda sau Volkswagen în 2025 și cât de legal este să circuli fără el? Această componentă a mașinii are un rol foarte important.

Cât de mult costă, în 2025, un filtru de particule pentru Dacia Duster, Skoda sau Volkswagen

Filtrul de particule este una dintre cele mai costisitoare componente ale mașinii. Cele mai multe modele sunt fabricate dintr-un material ceramic poros, care are formă de fagure.

ADVERTISEMENT

Pe acest fagure ceramic sunt încorporate metale rare, cum ar fi platină, rodiu sau paladiu. Rolul acestora este de a distruge particulele de funingine care rezultă în urma arderii carburantului. Din acest motiv, costul acestei componente este unul destul de mare.

În medie, un filtru de particule poate rezista aproximativ 220.000 – 250.000 de kilometri, în funcție de drumurile circulate, de stilul de condus, precum și de calitatea combustibilului.

ADVERTISEMENT

Atunci când DPF/GPF nu mai funcționează în mod corespunzător, este timpul să fie înlocuit. Prețul acestuia ține cont de metalele din care e fabricat. Pentru cele mai costisitoare, prețul de pornire este de peste 1.000 de euro, dar există și modele mai ieftine.

“Există și varianta de a face o regenerare chimică a filtrului de particule, însă nu întotdeauna funcționează această metodă. În momentul în care această componentă este prea uzată, trebuie înlocuită cu una nouă.

ADVERTISEMENT

Nu recomand să pui pe mașină un filtru de particule la mâna a doua, pentru că nu știi cât de uzat este. Și nici nu poți fi sigur că va funcționa corect”, a explicat mecanicul Robert Marin pentru promotor.ro.

ADVERTISEMENT

Un filtru de particule/funingine nou, pentru Dacia Duster, costă 5.700 de lei, în timp ce unul pentru Volkswagen Passat B6, de exemplu, poate costa 9.800 de lei.

Pentru un BMW Seria 3, un filtru de particule/funingine costă 5.600 de lei, iar pentru Skoda Octavia II poate ajunge la 8.800 de lei. Pentru un Opel Astra J Sports Tourer, prețul este de 6.450 de lei.

Aceste exemple sunt, însă, pentru varianta cea mai scumpă, iar prețurile diferă în funcție de magazin, dar și de producătorul ales. Un filtru de particule pentru Dacia Duster poate costa și 2.900 de lei, de exemplu.

Această componentă nu are o durată de utilizare standard. Unele filtre de particule s-ar putea să necesite înlocuire după doar 100.000 de kilometri. Altele, însă, pot ajunge la peste o jumătate de milion de kilometri.

Ce rol are filtrul de particule. Este legal să circuli fără el?

Un filtru de particule este un sistem mecanic specific la motoarele turbo diesel. Acesta se numește, de fapt, Diesel Particulate Filter (DPF) sau Gasoline Particulate Filter (GPF), la motoarele pe benzină.

Acest filtru este format dintr-un miez ceramic cu orificii cilindrice, iar prin acesta trec gazele de evacuate. Filtrul face parte din sistemul de evacuare al vehiculului, mai ales la mașinile diesel. În cazul acestora, filtrul este montat imediat după catalizator.

Rolul filtrului de particule este de a reține funinginea până când se atinge un nivel predeterminat de umplere. După aceea, sistemul va porni un proces de regenerare. Acesta presupune ca particulele colectate să fie arse la temperaturi foarte mari, astfel încât să fie distruse.

Mai exact, un filtru de particule ajută la împiedicarea eliminării în atmosferă a particulelor care rezultă din arderea motorinei sau benzinei în motor.

Rolul filtrului de particule este similar cu cel al catalizatorului. Acesta din urmă transformă gazele nocive în gaze mai puțin periculoase, dar printr-un proces chimic.

În cazul vehiculelor care au filtrul de particule montat din fabrică, au primit omologare pentru aceasta. Eliminarea DPF ar însemna o modificare structurală a vehiculului.

În acest caz, pentru a putea circula în continuare pe drumurile publice, este nevoie să faci o reomologare la Registrul Auto Român. Pentru a trece de verificare, însă, este obligatoriu ca vehiculul să îndeplinească normele de poluare.

Emisiile de noxe ar trebui să fie, astfel, în limitele care sunt impuse prin lege. Dacă nu există un sistem de distrugere a particulelor ce rezultă în urma arderii combustibilului, acest lucru este imposibil.

Dacă mașina a fost prevăzută din fabrică cu un DPF, nu este legal să circuli fără această componentă. Fără filtrul de particule, mașina nu ar trece nici verificarea tehnică obligatorie (ITP).

Tags: