Life

Cât costă un hectar de pământ în fiecare județ. Prețurile pe 2024 au luat-o razna. Oamenii regretă că au vândut pe bani puțini

Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru un hectar de teren arabil, în România. Prețurile variază în funcție de județ, climă și calitatea solului.
18.05.2024 | 11:12
Cat costa un hectar de pamant in fiecare judet Preturile pe 2024 au luato razna Oamenii regreta ca au vandut pe bani putini
Cât costă un hectar de teren arabil în România. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cei care vor să facă primii pași în domeniul agriculturii trebuie să stea foarte bine la capitolul finanțe. Anul acesta, prețul terenurilor agricole nu este deloc unul mic, așa că doritorii trebuie să scoată din buzunar mulți bani.

Care este prețul mediu al unui hectar de teren arabil în România

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că România se află într-un continuu val de scumpiri. Prețurile mari se reflectă în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Nu doar produsele agricole sunt scumpe, ci și terenurile și pășunile.

ADVERTISEMENT

În România, prețul terenurilor arabile și al pășunilor diferă de la un județ la altul. În funcție de poziționarea geografică, aceste terenuri sunt mai ieftine sau mai scumpe.

Potrivit datelor publicate de INS, prețul mediul al unei teren este suma ce reflectă valoarea unui hectar agricol pe parcursul unui an calendaristic. Această valoare poate să fluctueze în funcție de mai mulți factori, printre care calitatea solului, clima, sisteme de irigații, dar și altele.

ADVERTISEMENT

La nivelul Uniunii Europene, a fost adoptată o metodologie prin care se stabilește prețul unui hectar de teren. Potrivit acestei metodologii actualizate în 2022, prețul mediu al unui hectar de pământ arabil în România ajunge la 39.704 lei.

Cea mai ieftină zonă din România este Regiunea Nord – Est. Aici, un hectar de teren arabil s-a vândut cu 34.743 lei. La polul opus, există și regiunea cu cel mai scump preț pentru un hectar de teren arabil. Așa cum era de așteptat, aceasta este Regiunea București – Ilfov, unde un hectar ajunge la prețul de 59.263 lei.

ADVERTISEMENT

Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru un hectar de teren arabil, în funcție de județ

În anul 2022, terenurile arabile au fost mai scumpe cu 6.1% comparativ cu anul precedent. Zona unde s-au înregistrat cele mai scumpe prețuri a fost Regiunea de Nord – Vest, acolo unde acestea au crescut și cu 23%.

Nici la capitolul pășuni prețurile nu sunt mai mici. În 2022, pășunile au înregistrat și ele o creștere semnificativă de 6%. Comparativ cu terenurile arabile, cele mai mari prețuri la pășuni s-au înregistrat în Regiunea de Nord – Vest.

ADVERTISEMENT

În funcție de fiecare județ al României, prețurile pentru un hectar de teren arabil variază. Astfel, în județele din vestul țării, potrivit agrointel.ro, un hectar de teren arabil costă 43.018 lei. În Oltenia, doritorii plătesc 40.332 lei/ ha.

În Muntenia, un hectar de teren arabil costă 38.336, iar în centrul țării, prețul mediu al unui astfel de hectar este de 38.048 lei. În județele din sud estul țării, prețul este de 40.204 lei/ ha.

În zona de nord est a României, un hectar de teren arabil costă 34.743 lei. În nord vestul țării, un hectar de teren arabil costă 37.721 lei.

La nivelul Uniunii Europene, cel mai scump hectar de teren agricol se vinde în Malta cu 233.230 de euro. Cel mai mare preț al pășunilor a fost declarat în Luxemburg, unde acestea ajung la 46.305 euro.

ADVERTISEMENT
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României