Cât plătești pentru un kilogram de gogoșari la piață? O gospodină dezvăluie rețeta ei preferată de murături delicioase.
Pentru mulți români, toamna marchează începutul sezonului de conserve, iar gogoșarii murați sunt nelipsiți din orice cămară. Pentru cei curioși despre prețurile acestor legume și dornici să învețe cum să le prepare acasă, am adunat informații utile. Află cât costă un kilogram de gogoșari proaspeți.
A sosit perioada mult așteptată a conservelor, iar piețele au prins viață. Oamenii sunt în căutarea celor mai buni gogoșari pentru a-i pregăti pentru sezonul rece. În piețe, grămezile de gogoșari se vând cu sume cuprinse între 6 și 10 lei pe kilogram, notează observatornews.ro.
Când vine vorba de pregătirea conservelor, fiecare gospodină are propria abordare. Vânzătorii nu se limitează doar la a-și vinde marfa, ci împărtășesc și sfaturi prețioase clienților lor.
„Cine vrea la salată ia mai micuţi, cine vrea la zacuscă ia mari. Eu, de exemplu, îi pun foarte micuţi şi îi umplu cu conopidă şi cu struguri”, spune un comerciant, conform sursei citate.
Raisa Chitic, o gospodină pricepută, își împărtășește cu bucurie rețeta sa de gogoșari murați. Ingredientele esențiale folosite de ea pentru conservare sunt sarea, zahărul și oțetul.
“Am făcut aici cinci kilograme de gogoşari pe care o să-i punem într-un vas mai mare. Adăugăm peste ei sare şi zahăr şi oţet. Ei lasă o zeamă şi îi conserva. Iar după ce se lasă la înmuiat peste noapte, 12 ore chiar 24, îi vom pune în borcane şi deasupra vom pune nişte beţe de hrean”, a explicat Raisa Chitic, o gospodină, potrivit observatornews.ro.
Pentru cei care nu au timp să-și prepare singuri conservele, există alternative la îndemână care se găsesc în magazine. Aici, gogoșarii la borcan se vând în diverse forme: simpli, în oțet, combinați cu alte legume sau chiar cu ciuperci. Prețurile variază între 26 și 46 de lei, în funcție de sortiment și cantitate.
“Combinațiile mai neobișnuite, care sunt mai dificil de realizat acasă, sunt cele mai căutate. Gogoșarii cu miere, cu muștar, cu hribi sau în diverse salate sunt foarte apreciați de clienți”, subliniază Alexandra Popescu, un comerciant cu experiență.
Fermierii din Suceava se bucură de o recoltă excepțională de gogoșari în acest an. Producția este atât de bogată încât depășește cererea locală. Recent, s-au primit comenzi importante din Belgia, o realizare mare pentru producătorii locali.