News

Cât costă un test de trichineloză? Crescătorii de porci sunt obligați să-l facă pe animalele sacrificate

Testele de trichineloză sunt obligatorii atunci când un crescător de porc își sacrifică animalul și vrea să-l comercializeze.
11.12.2024 | 20:45
Cat costa un test de trichineloza Crescatorii de porci sunt obligati sal faca pe animalele sacrificate
Cât costă un test de trichineloză? Crescătorii de porci sunt obligați să-l facă pe animalele sacrificate
ADVERTISEMENT

Carnea de porc este sfântă pentru români în special de sărbători, astfel că la tot pasul găsim vânzători care vor să ne convingă că produsul lor este cel mai bun. Doar că, foarte important e ca oamenii să fie atenți la ce cumpără, pentru a nu se îmbolnăvi.

Cât costă un test de trichineloză?

Conform Observatornews.ro, inspectorii sanitar-veterinari atrag atenția că nimeni nu are dreptul să vândă carne de porc fără acest test de trichineloză, iar amenzile ajung chiar și la 12.000 de lei pentru cei ce nu respectă legea.

ADVERTISEMENT

Asta, pe lângă faptul că sacrificarea porcului poate fi făcută doar prin asomare, sub îndrumarea medicului veterinar. Primul pas, așadar, e ca un medic veterinar să consulte animalul pentru a stabili dacă e sănătos. Mai apoi se face sacrificarea, doar prin asomare.

Urmează mai apoi testul, carnea trebuie verificată să nu aibă trichineloză. Mai multe detalii a oferit Mihai Voloseniuc, director DSVSA Suceava. ”La porci avem această mare problemă în ultimul timp cu pesta porcină africană şi este bine de evitat acest lucru.

ADVERTISEMENT

După sacrificare le recomand tuturor prudenţă maximă. Să se recolteze probele pentru trichineloză. Chiar zilele trecute am avut de pe un fond de vânătoare cinci mistreţi care au fost pozitivi la trichineloză”, explică bărbatul.

Carnea care nu a fost testată de trichineloză nu poate fi vândută

Un test cu ajutorul căruia se poate depista trichineloza costă între 26 și 90 de lei. ”O probă pozitivă la digestia artificială pentru trichinela. Eliberarea chisturilor din ţesutul ăsta muscular. Le vedem libere, cum mişcă”, explică Alina Bar, medic veterinar cu multă experiență în domeniu.

ADVERTISEMENT

Lucia Savu, medic veterinar DSVSA, anunță că în situația în care carnea testată e problematică, aceasta se confiscă. Așadar, nu mai poate ajunge niciodată în comerț. Cu această boală nu este de glumă, iar cine ajunge să fie gazdă pentru acel parazit are șanse mari să fie internat în spital.

”Analizaţi proba şi se dovedeşte că este o problemă cu ea? Se confiscă. Deci, trebuie să mergem la locul respectiv, deci confiscăm carcasa, deci nu se mai poate consuma”, explică medicul veterinar.

ADVERTISEMENT

Așa cum arată sursa citată, în Sălaj au existat șapte persoane care au fost testate pozitiv cu trichineloză și au fost internate de urgență.  Deși medicii spun că există cazuri de trichineloză care nu necesită tratament, sunt și cazuri nefericite în care persoanele infectate mor.

ADVERTISEMENT
Tags: