News

Cât curent consumă, de fapt, mașina de spălat rufe. Metoda eficientă prin care poţi estima consumul

Metoda eficientă prin care poţi estima consumul mașinii de spălat rufe a fost dezvăluită pe un canalal de Youtube. Se pare că acest aparat electrocasnic nu este chiar de păgubos.
15.01.2022 | 17:28
Cat curent consuma de fapt masina de spalat rufe Metoda eficienta prin care poti estima consumul
Cât curent consumă mașina de spălat. Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Anul 2022 a început cu facturi mari la energia electrică, astfel că românii sunt în căutare de soluții pentru a mai reduce din costuri.

Unul din aparatele din casă care adună kilowați pe contorul electric este mașina de spălat rufe. Din fericire, lucrurile nu stau atât de rău precum s-ar fi crezut.

ADVERTISEMENT

Pe canalul de Youtube Mini Tehnicus a fost postat un clip în care este calculat consumul pe oră în funcție de diferitele programe de spălare.

Se poate folosi o aplicație pentru a determina cât curent consumă mașina de spălat

Cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefonul mobil putem calcula câți kWh consumă mașina spălat rufe.

ADVERTISEMENT

Astfel, la un program mixt care durează aproximativ o oră s-a observat că se consumă 0,64 kWh.

În cazul în care este folosit un program mai lung (în exemplul oferit a fost ales unul care durează 3 ore) se ajunge la 1,51 kWh.

În fine, ultima încercare a fost făcută pe un program sport de 1 oră și 35 de minute. De această dată, mașina de spălat a consumat 0,94 kWh.

ADVERTISEMENT

Plătești mai puțin de 1 leu pentru o spălare la mașina de spălat

Facând o medie se poate observa că mașina de spălat consumă aproximativ 1 kwh la o spălare normală. În aceste condiții, suma plătită este de sub 1 leu pentru fiecare utilizare. Valoarea s-ar putea schimba, ținând cont de tarifele noi pe care le vor adopta distribuitorii.

Prețurile pentru cei 3,7 milioane de consumatori casnici de energie electrică rămași în serviciu universal au crescut masiv începând cu 1 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, prețul plafonat de stat, eventual și cu o compensare suplimentară a facturii, până la data de 31 martie.

Ulterior, dacă lucrurile nu se schimbă, prețurile vor urca aproape de 1,5 lei pe kWh. Momentan, prețul este plafonat la 1 leu/kWh, din care se va va compensa ulterior 0,29 lei/kWh, potrivit mecanismului de mai sus, deci prețul final plătit de majoritatea consumatorilor va fi de 71 de bani/kWh.

ADVERTISEMENT
Tags: