Life

Cât curent consumă, de fapt, frigiderul. Metoda prin care poţi estima consumul

Printr-o metodă simplă poți afla cât curent consumă, de fapt, frigiderul tău. Trebuie doar să urmezi câțiva pași ca să obții un rezultat apropiat de adevăr.
07.12.2021 | 19:15
Cat curent consuma de fapt frigiderul Metoda prin care poti estima consumul
Cum poți afla cât curent consumă, de fapt, frigiderul. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Frigiderul este un electrocasnic indispensabil și poți afla cât curent consumă acesta printr-o metodă simplă.

Nu toate frigiderele consumă la fel de mult. Acest lucru depinde de model, de temperatura exterioară sau de funcția de încărcare. Poți vedea cât consumă frigiderul tău cu ajutorul unor valori care se regăsesc, de obicei, pe spatele acestuia.

ADVERTISEMENT

Este important de reținut faptul că un frigider nu consumă tot timpul curent. Atunci când motorul nu este pornit, iar ușa este închisă, frigiderul consumă foarte puțin curent sau chiar deloc.

Cum poți afla cât curent consumă, de fapt, frigiderul

Există o metodă cu ajutorul căreia poți afla cât curent consumă frigiderul tău. Atunci când ușa frigiderului este deschisă, becul din frigider se aprinde.

ADVERTISEMENT

Aparatul poate consuma, în medie, 15 Watt/oră atunci când are ușa deschisă. Din fericire, modele noi de frigidere sunt dotate cu iluminare LED, iar consumul este redus la aproximativ 1 Watt/oră.

Frigiderul consumă cel mai mut curent atunci când motorul este pornit, adică atunci când aparatul scoate acel zgomot asemănător cu un bâzâit. Ca să afli cât consumă frigiderul tău trebuie să știi care este consumul motorului.

ADVERTISEMENT

Motorul compresor al frigiderului consumă, în mers, între 40 Watt/oră și 120 Watt/oră, scrie servrad.ro. Valoarea exactă a consumului este înscrisă, de obicei, pe spatele frigiderului.

Un frigider din clasa A+, de exemplu, care are un consum de 260 kW/an consumă aproximativ 29 Watt/oră. Poți afla ce consum are frigiderul tău urmărind cât timp funcționează motorul.

ADVERTISEMENT

De exemplu, motorul unui frigider poate funcționa timp de 60 de minute într-un interval de trei ore. Astfel, frigiderul a consumat curent doar o oră.

La un consum al motorului de 60 Watt înseamnă că frigiderul consumă 60/3, adică 20 Watt/oră. Valoarea obținută se înmulțește cu 24 și se obține, astfel, consumul estimativ al electrocasnicului pentru 24 de ore (20 x 24 = 480 Watt).

În același mod rezultă 14400 Watt pentru o perioadă de 30 de zile (aproximativ 14,4 kW/lună). Pentru a afla cât consumă aparatul într-un an se face următorul calcul: 480 Watt x 364 zile = 174720 Watt/an (174 kW/an).

Rezultatele obținute în urma acestui experiment vor fi apropiate de adevăr dacă aparatul funcționează în mod corect, iar încărcarea este în conformitate cu normele impuse de producător.

De asemenea, toate produsele din frigider trebuie să fie deja răcite sau înghețate atunci când se utilizează această metodă.

Ce metodă mai poți utiliza pentru a afla cât curent consumă frigiderul

Metoda contorului reprezintă o altă variantă prin care poți afla cât consumă frigiderul tău. Pentru asta trebuie să deconectezi de la priză orice consumator, iar contorul ar trebui să indice consum momentan zero.

Singurul aparat rămas în priză trebuie să fie frigiderul. Este o metodă bună dacă pleci de acasă pentru câteva ore. Tot ce trebuie să faci este să notezi ora și câți kW indică contorul la plecarea din locuință.

La întoarcere trebuie să procedezi la fel, înainte de a porni orice aparat din casă.

Pentru a calcula se face diferența între numărul de kW finali și cei inițiali, iar rezultatul obținut îți arată cât de mult curent a consumat frigiderul în acel interval.

ADVERTISEMENT