Centrala pe curent electric poate fi o alternativă la cea pe gaze, iar unii români deja o au instalată în case. Iată ce preț ar putea plăti aceștia la iarnă, dar și sfaturi pentru a economisi la factura la gaz.
În ceea ce privește costurile centralei electrice, consumul mediu anual diferă în funcție de izolarea clădirii dar și de temperatura interioară pe care o alegi.
Specialiștii spuneau că o temperatură de 18 sau 19 grade Celsius este cea perfectă pentru corpul uman, dar sunt și persoane care vor să aibă o căldură mai mare în casă. Spre exemplu, pentru o casă bine izolată de 120 m pătrați, costul anual ar fi de peste 25.000 de lei, adică circa 3.000 de lei pe lună, necesarul termic fiind de aproximativ 10-12 KW și consumă anual 16.800 de kW.
Pentru un apartament de 70 de metri pătrați, necesarul de căldură este de circa 9 kW și pentru că în șase luni ar fi consumați circa 2000 de kW, costul mediu lunar este cuprins între 1800 și 3000 de lei pe lună.
Cu cât casa este mai mare, cu atât consumul de energie electrică va fi mai mare și tocmai de aceea centralele electrice sunt recomandate mai degrabă pentru apartamente sau locuințe mici. Costurile depind și de numărul de persoane care folosesc apa caldă.
Centrala electrică produce încălzire în casă prin fierberea apei cu ajutorul energiei electrice. Partea bună referitoare la o centrală electrică este că aceasta poate fi amplasată în orice loc al casei, indiferent de unde este racordarea la gaz.
De asemenea, centrala electrică nu este poluantă și este mai ușor de întreținut și cu mai puține revizii tehnice.
Există mai multe trucuri pe care le poți folosi pentru a economisi la factura la gaze. Un lucru foarte important în cazul în care avem centrală termică este să setăm temperatura apei încălzite.
Dacă nu facem acest lucru, cantitatea de gaz poate crește exponențial, iar sfatul pentru consumatorii casnici pentru a nu consuma atât de mult este să seteze temperatura undeva la 48 sau 50 de grade Celsius.
Un alt truc pentru a putea economisi la factura la gaze este să tragem draperiile în timpul zilei pentru că în acest fel casa ta se poate încălzi mod natural de la soare.
Ai putea încerca să alegi dușurile în locul băilor cu multă apă. Ce mai poți face este să speli hainele la o temperatură mai redusă și un sfat foarte bun ar fi să închizi centrala de tot dacă pleci de acasă pentru mai mult timp.