Life

Cât curent consumă un aparat de aer condiţionat iarna. Merită sau nu să-l foloseşti pentru încălzirea locuinţei?

Iată cât curent consumă un aparat de aer condiționat iarna și cât de avantajos este dacă vrei să-l utilizezi pentru încălzirea locuinței.
07.11.2022 | 19:54
Cat curent consuma un aparat de aer conditionat iarna Merita sau nu sal folosesti pentru incalzirea locuintei
Cât de util este un aparat de aer condiționat iarna. Sursa foto: Freepik/ lifeforstock
ADVERTISEMENT

Află cât curent consumă un aparat de aer condiționat iarna și cât este de avantajos să-l folosești în sezonul rece. De ce aspecte trebuie să ții cont atunci când decizi să achiziționezi un aparat AC ca sursă de încălzire?

Cât curent consumă un aparat de aer condiționat iarna. Este eficient pentru încălzirea locuinței?

Prețurile la gaz și energie au crescut considerabil, așa că mulți români caută soluții pentru a face economie. În timp ce unele persoane încearcă să mențină temperaturi mai mici în casă, altele optează pentru instalarea altor metode de încălzire, cum ar fi cea prin pardoseală sau panourile fotovoltaice.

ADVERTISEMENT

Și aerul condiționat poate fi o soluție pentru cei care vor să se încălzească. Deși este un mare consumator de energie, te poate ajuta să faci economie dacă îl folosești corect.

Aparatul de aer condiționat este util în locuințe mai ales vara, pentru a menține răcoare în casă atunci când temperaturile sunt foarte ridicate. Nu este bun doar pentru a răci locuința, ci și pentru a o încălzi în sezonul rece.

ADVERTISEMENT

Mulți optează pentru un astfel de aparat și iarna. Cât este de avantajos atunci când vine vorba de economisirea energiei?

Potrivit experților, trebuie să optezi pentru un invertor atunci când decizi să cumperi un aparat de aer condiționat. Unitățile AC funcționează chiar și atunci când temperaturile de afară sunt foarte mici, dar e bine să ții cont de câteva lucruri.

ADVERTISEMENT

Conform totuldesprecasa.ro, un aparat de aer condiționat cu inverter de 18.000 BTU consumă, pe perioada lunilor de iarnă, în jur de 1195 KWh. Acest model se recomandă pentru încălzirea unei suprafeţe cuprinse între 30 şi 50 metri pătraţi.

De ce trebuie să ții cont dacă vrei să-ți încălzești locuința cu un aparat de aer condiționat

Pentru a stabili care este cel mai bun aparat pentru casa ta, trebuie să ții cont de câte camere vrei să încălzești, dar și de suprafața lor.

ADVERTISEMENT

Trebuie să ții cont și de înălțimea tavanului, dar și dacă spațiul în care este amplasat aparatul de aer condiționat este poziționat pe partea însorită, dar și de etajul unde se află zona de încălzire.

În plus, este important și modul în care camera a fost izolată, dar și numărul de persoane care vor folosi spațiul.

Atunci când vrei să achiziționezi un aparat de aer condiționat, este bine să optezi pentru unul nou.

Aerul condiționat poate fi o variantă mai ieftină decât alte metode, cum ar fi încălzire centrală, pe lemn, electrică sau pe cărbune. AC-ul nu ocupă foarte mult spațiu în locuință și poate fi programat, iar încăperea se încălzește imediat.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este reglarea temperaturii. Vara nu este bine să setezi o temperatură prea mică în locuință, așa că nici iarna nu trebuie să setezi una foarte mare.

De exemplu, iarna este bine să setezi o temperatură cuprinsă între 19 și 22 de grade Celsius, potrivit inventoraerconditionat.ro.

Pentru fiecare grad pe care îl crești, se poate consuma chiar și cu 8% mai multă energie.

Pentru a face economie la energie, trebuie să ții ușile și ferestrele închise atunci când folosești aerul condiționat. Unitatea exterioară nu trebuie să aibă niciun fel de obstacol de jur împrejur pentru a asigura circulația normală a aerului.

ADVERTISEMENT