News

Cât curent consumă un bec economic, de fapt. Adevărul despre becurile LED

În lumina ultimelor evenimente, scumpirea energiei și a utilităților, folosirea becurilor economice este o soluție pentru reducerea consumului.
09.10.2022 | 16:30
Cat curent consuma un bec economic de fapt Adevarul despre becurile LED
Becurile LED sau cele economice pot duce la reducerea serioasă a facturii de curent electric și economii financiare sesizabile / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

În fiecare casă, o bună parte a consumului de energie electrică se datorează becurilor folosite. De aceea, specialiștii recomandă folosirea becurilor economice pentru a reduce consumul de energie electrică și, în acest fel, pentru a economisi bani din bugetul familiei.

Cât curent consumă un bec economic față de unul clasic

Cum lumina naturală, care este și cea mai sănătoasă pentru ochi, nu ține decât câteva ore pe zi, oamenii apelează la lumina artificială. Doar că, de cele mai multe ori, asta înseamnă și costuri suplimentare pentru bugetul fiecărei case care este conectată la sistemul public de energie electrică.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, cei mai mulți specialiști recomandă folosirea becurilor economice în fața celor cu filament, cele clasice. Conform Electric14.ro, consumul de energie electrică va fi substanțial redus în cazul în care în casă sunt folosite becurile economice sau cele pe LED. Trebuie însă precizat că scăderea facturilor nu va fi vizibilă în primă fază, consumul de curent al becurilor fiind între 10 și 30 % din total energiei electrice consumate într-o locuință.

Becurile economice, adică becurile cu lămpi halogen de joasă tensiune, consumă între 10 și 60 W, simțitor mai puțin decât cele cu filament. Sistemul de funcționare al acestor becuri economice este unul simplu, ceea ce face, de altfel, să aibă și un consum redus la aceeași putere de luminat.

ADVERTISEMENT

Mai exact, becurile economice funcționează prin ionizarea electrică unui amestec de vapori de mercur și gaze inerte – în principal argon – și o pudră făcută din saruri de fosfor, substanța care convertește lumina ultravioletă rezultată într-una din spectrul vizibil al omului.

Adevărul despre becurile LED. Cât consumă asemenea becuri

Becurile economice consumă de câteva ori mai puțin decât unul clasic, cu filament. Becurile LED însă reușesc să consume de două ori mai puțin decât un bec economic. Este adevărat, becurile de acest tip sunt simțitor mai scumpe decât cele economice, dar oferă și o durată mai lungă de viață, investiția fiind una, în principiu, rentabilă.

ADVERTISEMENT

Trebuie precizat că specialiștii estimează că durata de viață a unui bec LED din ultimele generații este de 50.000 de ore de folosință, pe când la cele economice, maximum este de 10.000 de ore. În plus, în cazul unui accident, becurile LED nu emit substanțe toxice precum mercurul folosit la cele economice.

Ambele timpuri de becuri, și cele economice, și cele Led, au însă avantaje clare față de becurile cu filament sau în fața celor fluorescente – neon. Pe lângă economia de energie electrică și, implicit, de bani, becurile economice și LED oferă o lumină mai bună din punct de vedere calitativ.

ADVERTISEMENT

În plus, ele se pot găsi în diverse forme și au diverse temperaturi de culoare, ele putând fi reglate să ofere lumină caldă sau rece. Mai mult, același bec LED poate avea o paletă largă de culori și de temperaturi de culoare în cazul în care este încadrat într-o lampă smart. Acest lucru aduce după sine și un alt avantaj, cel cu privire la designul dorit și felul în care se încadrează în spațiul general al casei.

Conform specialiștilor, deși becurile LED sunt mai scumpe decât cele economice, investiția în asemenea becuri devine una rentabilă prin reducerea consumului de energie electrică după doi, maximum patru ani de folosire.

ADVERTISEMENT