News

Cât curent consumă un televizor dacă îl ții mereu în priză. Factura îți crește în fiecare lună cu această sumă

Un televizor ținut mereu în priză consumă o sumă destul de importantă, într-o perioadă în care orice leu este important. Cu cât crește, lunar, factura la energie în acest caz.
01.10.2022 | 12:00
Cat curent consuma un televizor daca il tii mereu in priza Factura iti creste in fiecare luna cu aceasta suma
Cât curent consumă un televizor ținut în priză. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care criza energetică este pe buzele tuturor, de la autorități până la specialiști, orice economie, cât de mică, este importantă pentru buzunarul cetățeanului.

Cât curent consumă un televizor ținut în priză

Într-o gospodărie, orice aparat, indiferent că este folosit sau nu, consumă energie. Atâta timp cât se află conectat la o priză, acesta ”încarcă” factura la curentul electric.

ADVERTISEMENT

Aproape că nu există locuință în România din care să lipsească televizorul. În mod surprinzător pentru majoritatea, acest aparat consumă destul de mult curent, chiar și atunci când este închis, dar conectat la o priză.

Fie că este de ultimă generație sau nu, un televizor care este oprit, dar în priză, consumă în continuare. Situații similare se întâmplă, de exemplu, și cu un cuptor cu microunde.

ADVERTISEMENT

Revenind strict la televizoare, o statistică spune că un român se uită în medie 4 ore pe zi la TV. În restul timpului, acest dispozitivul este lăsat în stand by.

Majoritatea au senzația că televizorul nu mai consumă după ce este ”off”. În realitate, lucrurile sunt diametral opuse. Stând în priză, acesta consumă 200 de watti pe zi.

ADVERTISEMENT

La un calcul simplu, asta înseamnă în jur de 6 kWh pe lună. E suficient să-l scoatem din priză pentru a face o economie de aproape 11 lei la factură. În prezent, cu preţul plafonat de Ordonanța Guvernului, economia e de 5 lei, arată o analiză ObservatorNews.

Economie de până la 10% cu toate aparatele scoase din priză

Aparent mică, suma de 5 lei crește dacă am aduna toate dispozitivele din locuință. Dacă toate sunt mereu în priză, costurile pe o factură urcă între 5 şi 10%. Lunar, la o factură de 300 de lei, putem economisi ușor în jur de 15 lei, la preţ neplafonat.

ADVERTISEMENT

”Să scoatem echipamentele electronice din priză atunci când nu le folosim.

Consumul tuturor echipamentelor, fie că vorbim de televizoare, de calculatoare, de laptop-uri, mai ales de încărcătoarele de telefon care consumă chiar şi în modul stand by, atunci când nu le folosim, iar acesta poate fi de peste 5% din consumul unei case”, explică Mihai Nicuţ, expert energie, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT