News

Cât de afectați vor fi românii de reducerea consumului de gaze propusă de UE. Răspunsurile specialiștilor

În contextul deciziei luate recent la vârful Uniunii Europene, România va respecta cererea de reducere a consumului de gaze cu 15%, dar asta nu înseamnă că vor fi afectați consumatorii casnici.
27.07.2022 | 07:58
Cat de afectati vor fi romanii de reducerea consumului de gaze propusa de UE Raspunsurile specialistilor
Consumatorii casnici nu vor fi afectați de reducerea cu 15% a consumului de gaze naturale. Foto: pexels.com
ADVERTISEMENT

Românii care se întreabă cum va fi aplicată reducerea consumului de gaze naturale cu 15% au fost liniștiți de specialiști. Amintim că solicitarea Comisiei Europene nu este obligatorie, dar ar putea deveni dacă Rusia va întrerupe livrările de gaze naturale.

România nu are probleme când vine vorba despre gaze naturale

La vârful Uniunii Europene (UE) există mai multe temeri despre cel mai negru scenariu, conform căruia Moscova ar putea opri livrările de gaze chiar la iarnă.

ADVERTISEMENT

Astfel, Uniunea Europeană dorește ca țările membre să facă economii în sezonul cald pentru a-și umple depozitele înaintea sezonului rece. Conform Observator, România va respecta solicitarea UE prin raţionalizarea gazului în industrie.

Măsuri precum înlocuirea gazului cu alte surse, reducerea cererii în sectorul public, creşterea eficienţei energetice, alături de campanii de informare a populaţiei sunt instrumentele pe care le avem la îndemână.

ADVERTISEMENT

Ţara noastră şi-a asumat în faţa Comisiei Europene că va face tot posibilul pentru a consuma mai puţine gaze naturale. Numai că nu are un plan concret în acest sens.

Cifrele consumului de gaze în România

Să fie, în principiu, cu 15% mai mic decât e volumul consumat în perioada similară din ultimii cinci ani“, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, România a consumat 11 miliarde de metri cubi de gaze în 2021, dar producția internă a reprezentat aproximativ 10 miliarde de metri cubi. În țara noastră, cea mai mare cantitate de gaze naturale se consumă în perioada rece, adică între octombrie și martie (n.r. – 7,6 miliarde de metri cubi).

O reducere a consumului cu 15% ar însemna 1,1 miliarde de metri cubi de gaze naturale. “În orice situaţie, întreruperea alimentării cu energie sau gaze nu începe cu consumatorii casnici”, a declarat Silvia Vlăsceanu, expertă în energie.

ADVERTISEMENT

Astfel, reducerea cu 15% a consumului de gaze naturale va afecta mai ales combinatele agricole și combinatele siderurgice. Potrivit sursei citate, firmele mici şi mijlocii nu vor fi afectate.

 

 

 

ADVERTISEMENT