News

Cât de aproape de noi e marele cutremur? Cercetătorul Mircea Radulian a dat răspunsul, după seismele din Gorj

Directorul ştiinţific al INFP, Mircea Radulian, s-a arătat surprins de mărimea cutremurelor din Oltenia. El spune că trebuie cercetat dacă e vreo legătură cu seismele din Turcia.
14.02.2023 | 20:58
Cat de aproape de noi e marele cutremur Cercetatorul Mircea Radulian a dat raspunsul dupa seismele din Gorj
Imagine din Tg. Jiu, după cutremurul de marţi
ADVERTISEMENT

Pe buzele tuturor românilor se află acum întrebarea dacă şi cât de curând va veni un mare cutremur. Dezastrul de la începutul săptămânii trecute, din Turcia, şi mai ales cele două seisme semnificative din Oltenia au sporit frica şi i-au îndemnat pe mulţi să-şi pregătească refugii aşa-zis sigure.

Seismologii nu credeau că în Oltenia vor fi cutremure mai mari de 5,5

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, îl contrazice pe colegul său Constantin Ionescu, directorul general al aceluiaşi institut, când vine vorba de cutremurele din Oltenia. Dacă pentru Ionescu ele reprezintă o surpriză, Radulian le consideră fireşti, fiind mirat doar de magnitudinea lor.

ADVERTISEMENT

“Zona este cunoscută fiind o zonă cu o anumită activitate seismică, în general slabă sau moderată. Însă surpriza a fost că nu știam că e capabilă să genereze cutremure de asemenea magnitudine.

Deci, dacă vreți, estimările noastre pentru această zonă ar fi fost de magitudine maximă, de 5.5 să zicem, care ar fi putut fi rezonabile. Faptul că deja au apărut două cutremure, un dublet cu cele două magnitudini, de 5,2 și, respectiv, 5,7, arată că zona este capabilă să genereze şi seisme mai mari”, a spus Mircea Radulian, într-o intervenţie avută la PRO TV.

ADVERTISEMENT

Totuşi, Mircea Radulian consideră un lucru benefic faptul că au apărut mai multe replici. “Este o veste bună, în sensul că e o activitate normală și ea duce la o încetinire, la o reechilibrare a zonei. Deci aceste replici sunt normale și fiind mai mici ca magnitudine, ele sunt cumva totuși proporționale și cu magnitudinea cutremurelor mari”, a mai spus directorul ştiinţific al INFP.

În ciuda activităţii seismice intense din ultimele zile, Mircea Radulian nu se aşteaptă însă la un cutremur mare în ţara noastră, în perioada următoare. În plus, el exclude ipoteza ca un eventual seism major să fie legat de cele care au lovit Turcia, la începutul săptămânii trecute.

ADVERTISEMENT

“Nu cred că e cazul să ne aşteptăm la un cutremur mare. Sigur, mai pot apărea şi surprize. Dar nu cred, pentru că Vrancea, sigur, nu cred că e influențată de ce se întâmplă aici. Și atunci, Vrancea, dacă e să se producă un cutremur, se produce, dar nu e cumva direct legat de Turcia, de ce s-a întâmplat în Turcia.

Pentru un cutremur de suprafață, rămâne de văzut dacă aceste activări – cum a fost și cea de la Târgu Jiu – ar putea fi influențate totuși de acest context mai mare în care s-au produs aceste cutremure mari în Turcia și care, mă rog, au perturbat totuși într-o oarecare măsură toată zona”, a mai explicat Mircea Radulian.

ADVERTISEMENT

A doua parte a afirmației sale vine în conxtextul în care atât cutremurele din Gorj, cât și cele din Turcia au fost unele de suprafață, de adâncimi în jurul a 10-15 km. Cutremurul de 5,7 de marţi a avut epicentrul la doar 6,2 km.

ADVERTISEMENT
Tags: