News

Cât de aproape e România de carantină totală. Anunțul premierului Ludovic Orban

30.10.2020 | 16:04
Cat de aproape e Romania de carantina totala Anuntul premierului Ludovic Orban
ADVERTISEMENT

Chiar dacă România a înregistrat în ultimele 24 de ore 6.546 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2, cea mai mare creștere de la declanșarea pandemiei, Ludovic Orban dă asigurări că nu se impune măsura carantinării totale a României.

Ba chiar este convins că restricțiile sunt respectate cu sfințenie de populație, inclusiv în regiunile în care rata de incidență a depășit pragul de 3 infectări la mia de locuitori. „Se vede cu ochiul liber că oamenii poartă măști”, susține premierul.

ADVERTISEMENT

Potrivit spuselor sale, Guvernul nu poate recurge la noi măsuri în lipsa unor „temeiuri extrem de serioase”. În plus, acestea trebuie să aibă efecte minime asupra economiei, astfel încât să poată funcționa „cât mai aproape de normal posibil”.

Ludovic Orban dă asigurări că România nu va intra în carantină totală

Obiectivul nostru este să reducem creșterea numărului de cazuri. Ne confruntăm cu o creştere a numărului de cazuri, nu o negăm.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, noi am gândit deja un set de măsuri aferente acestei creşteri a numărului de cazuri pe care le aplicăm şi sunt în curs de aplicare şi analizăm care sunt efectele acestor măsuri.

Va trebui să avem temeiuri extrem de serioase pentru a impune alte măsuri de restricţie. Iar ceea ce se tot vorbeşte cu carantinarea totală, suntem departe de o astfel de decizie. Eu spun cu fiecare ocazie că putem să trăim normal, putem să avem puţine măsuri de restricţie cu o singură condiţie: oamenii să respecte măsurile de protecţie sanitară.

ADVERTISEMENT

Este simplu dacă oamenii respectă măsurile de protecţie sanitară: se pot duce la serviciu, se pot duce la spectacol, pot să trăiască o viaţă cât mai aproape de normal, cu o singură condiţie – respectarea măsurilor de protecţie”, a declarat Ludovic Orban.

„O majoritate zdrobitoare a cetățenilor respectă regulile”

Totodată, premierul a ținut să precizeze că în ultima perioadă a crescut semnificativ gradul de conformare a cetățenilor la regulile de protecție sanitară. Cu alte cuvinte, potrivit acestuia, tot mai multe persoane au înțeles că trebuie să poarte masca și să respecte distanțarea fizică.

ADVERTISEMENT

Se vede cu ochiul liber şi pe stradă, nu numai în Bucureşti, ci peste tot unde s-a depăşit pragul de 3, că o majoritate zdrobitoare a cetăţenilor respectă regulile, iar, dacă sunt oameni care nu respectă regulile, autorităţile îşi fac datoria şi îi amendează”, a adăugat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT