News

Cât de aproape este Europa de epidemia cauzată de virusul Zika. Atenție la țânțarul tigru asiatic

Un studiu recent despre virusul Zika, transmis de țânțarul tigru asiatic, a readus în discuție cât de aproape este Europa de o epidemie. Veștile îngrijorătoare au apărut la jumătatea lunii aprilie.
12.05.2022 | 19:30
Cat de aproape este Europa de epidemia cauzata de virusul Zika Atentie la tantarul tigru asiatic
Țânțarul tigru asiatic este ca o trambulină pentru virusul Zika. Foto: pixnio.com
ADVERTISEMENT

Conform studiului publicat în jurnalul Cell Reports, virusul Zika este la un pas de a provoca o mare epidemie pe mapamond. Îi mai trebuie o anumită mutație. Revenind la situația care ar putea apărea în Europa, cercetătorul ungur Gábor Kemenesi a declarat: ”Cele mai multe condiții sunt date.

Semnele unui potențial focar epidemic sunt clare

Vedem semne ale unui potențial focar epidemic. Dacă aceste condiții coincid, există probleme. Este dificil de prezis cu exactitate cât de urgentă este situația, dar este foarte probabil ca următoarele decenii să nu fie fără cazuri europene de Zika.”

ADVERTISEMENT

Conform 24.hu, virusul este capabil să producă mai multe variante infecțioase de răspândire. Totuși, cea mai mare problemă este prezența stabilă a unui țânțar tigru asiatic care îl poate răspândi.

Sursa citată a subliniat că cel mai eficient lucru pe care îl putem face este să luăm măsuri împotriva țânțarilor. Din cauza virusului Zika, între 2015 și 2017, un val epidemic major a cuprins America. Efectele? Mulți nou-născuți din Brazilia au avut leziuni severe ale creierului.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte  a planetei, pentru europeni, febra Zika a rămas moment o boală exotică de la tropice. Totuși, jurnaliștii maghiari au notat că deși este o exagerare puternică să spunem că suntem la un pas de pandemia Zika, situația nu este deloc roz.

Într-adevăr, virusul a creat în mod repetat variante mai răspândite și infecțioase, iar țânțarii potriviți pentru răspândire sunt deja prezenți pe continentul nostru. Inclusiv în Ungaria.

ADVERTISEMENT

De ce sunt vulnerabili europenii?

În plus, există o altă condiție importantă a posibilei apariții a unui epidemii: europenii sunt vulnerabili pentru că nu s-au confruntat cu acest agent patogen. În acest context, Laboratorul Național de Virologie al Universității din Pécs cercetează activ virusul Zika alături de mai multe centre de cercetare europene.

Este vizată mai ales evoluția acestuia în Europa.  Dr. Gábor Kemenesi, virolog și membru al laboratorului, a vorbit despre despre mutațiile menționate și despre țânțarii invazivi potențial periculoși. Cercetătorul a spus că se merge pe trei „scări” pentru a se anticipa cum poate evolua Zika în Ungaria și Europa.

ADVERTISEMENT

Printre altele, studiul menționat la începutul articolului atrage atenția asupra faptului că modificările agentului patogen reprezintă o potențială amenințare. El a colectat mai multe mutații care îi îmbunătățesc șansele, cum ar fi creșterea infecțiozității sau promovarea răspândirii sale.

Astfel, cu cât agentul patogen este mai „mai puternic și mai priceput”, cu atât amenințarea este mai mare. Boala cauzată de virusul Zika, febra Zika, este de obicei ușoară.

Aproximativ o cincime dintre cei infectați prezintă greață, letargie, slăbiciune, febră, erupții cutanate, dureri musculare sau articulare și ocazional conjunctivită. Simptomele dispar de obicei după câteva zile.

Simptomele grave sunt rare

Simptomele grave, cum ar fi cele ale sistemului nervos, sunt rare. Cea mai mare amenințare este la adresa fetușilor care se dezvoltă în uter. În unele regiuni din Brazilia, febra Zika a fost asociată cu o creștere a incidenței microcefalie la nou-născuți și cu o creștere a incidenței sindromului Guillain-Barré (inflamație a sistemului nervos la adulți).

Tantarii aparținând genului Aedes și-au câștigat deja un loc constant în Ungaria și în mai multe țări europene. Numele lor poate suna familiar pentru mulți: țânțarul tigru asiatic, țânțarul de tufiș asiatic și țânțarul coreean.

Gábor Kemenesi spune că țânțarul este o ca o trambulină pentru virus. Din fericire, cea mai mare parte a Europei este încă protejată de o climă „mai aspră”, dar în multe regiuni Zika beneficiază deja de mediu și se dezvoltă din ce în ce mai mult odată cu schimbările climatice.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: