News

Cât de bogat este Ion Rădoi, liderul sindicaliştilor de la Metrorex! Cum arată vila de la Sinaia din care a fost ridicat fostul parlamentar PSD

Cât de bogat este Ion Rădoi, liderul sindicaliştilor de la Metrorex, plasat sub control judiciar pentru 60 de zile de procurorii DNA
15.07.2021 | 11:04
Cat de bogat este Ion Radoi liderul sindicalistilor de la Metrorex Cum arata vila de la Sinaia din care a fost ridicat fostul parlamentar PSD
Ion Rădoi are o vilă la Sinaia, dar şi mai multe terenuri bifate în declaraţia de avere. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Suspectat că a organizat protestul de la finalul lunii martie care a paralizat circulaţia în oraş, Ion Rădoi pare că a primit nota de plată. Liderul sindicaliştilor Metrorex a dorit atunci să facă presiuni asupra ministrului Transporturilor şi directorului companiei de transport subteran pentru a ajunge la o soluţie favorabilă intereselor sale. Cătălin Drulă nu a cedat şi a ieşit în faţa presei anunţând finalul acestuia.

Nu a mai durat mult până când au început problemele pentru Rădoi. În urmă cu doar câteva ore a fost audiat în dosarul vizând infracţiuni de corupţie în care au avut loc percheziţii în Bucureşti, Prahova şi Ilfov. La ieşirea de la DNA, Rădoi a fost aşteptat de sindicalişti. Au urmat scene desprinse din filme cu mafioţi, îmbrânceli, ţipete şi ameninţări.

ADVERTISEMENT

Cât de bogat este Ion Rădoi, liderul sindicaliştilor de la metrou!

Fără să ezite o clipă, reprezentanţii DNA au transmis că Rădoi este cercetat pentru folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată, şi şantaj, alături de o altă persoană, aflată la rândul său sub control judiciar.

“Prezenta cauză are ca obiect investigarea modalităţii în care au fost exploatate şi administrate spaţiile comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021”, a transmis DNA.

ADVERTISEMENT

Despre Ion Rădoi se ştie că a fost parlamentar PSD şi că multă vreme niciun ministru nu a reuşit să se apropie de el. Este unul dintre cei mai bogaţi lideri de sindicat, deşi multă vreme nici măcar nu şi-a publicat declaraţia de avere.

Cu toate acestea, s-a aflat că Ion Rădoi deține mai multe proprietăți în București, dar și în județul Dâmbovița. Acesta are şi câteva terenuri, unul agricol în judeţul Giurgiu, unul forestier, unul intravilan, dar şi unul extravilan.

ADVERTISEMENT

De remarcat că toate cele patru parcele au fost achiziţionate în perioada cât a fost parlamentar din partea PSDR, devenit ulterior PSD.

Cum arată vila de la Sinaia pe care o deţine Ion Rădoi

Rădoi mai are un apartament în Bucureşti, o casă de vacanţă în Dambovita, dar şi o vilă în Sinaia. Aceasta a fost obţinută după finalizarea divorţului. De asemenea, în declaraţia de avere este amintită şi o casă locuit în Giurgiu, care i-a revenit după decesul părinţilor.

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm la capitolul maşini, Rădoi a trecut un autoturism Audi A6, fabricat în anul 1999. A bifat şi bijuterii sau ceasuri în valoare de 6.500 de euro.

În 2018 și-a publicat ultima oară liderul sindical veniturile. Ca președinte al USLM, acesta a încasat atunci, nu mai puțin de 111.799 de lei. O nimica toată în comparație cu sumele luate în 2020, adică 227.882 lei.

Vila în care trăia Ion Rădoi la Sinaia. Sursa foto – ziare.com

Despre casa de vacanţă a lui Rădoi se ştie că se află într-un cartier considerat o zonă de categoria a doua în stațiune. De altfel, în anii precedenți, locul era un cartier muncitoresc, un cartier normal. Chiar aici a fost ridicată vila acestuia, una cu parter, etaj și mansardată. Vecinii spun despre casa lui Rădoi că nu are o curte foarte mare, dar este mereu îngrijită atent.

Ce beneficii a avut Ion Rădoi ca lider de sindicat

Reprezentanţii DNA au transmis că în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de Sindicatul Unitatea- Sindicatul Liber de la Metrou (U.S.L.M) şi controlată de Ion Rădoi, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activităţi comerciale în scopul obţinerii de profit.

În realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la Metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi a modul de stabilire a chiriei pentru spaţiul comercial închiriat. De exemplu, unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participaţiune, care a încetat în luna septembrie 2018.

În aceste condiţii, invocând existenţa unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL a refuzat să procedeze la predarea spaţiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora şi obţinerea de venituri care se ridică la peste 10.000.000 lei.

În acest context, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021, Ion Rădoi beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, s-ar fi folosit de influenţa şi autoritatea funcţiei sale de conducere în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL şi comercianţi din spaţiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spaţiilor comerciale ce funcţionau ilegal din luna septembrie 2018

De ce este acuzat Ion Rădoi

Procurorii au susţinut că, pentru a-i determina pe reprezentanţii decizionali, adică Ministrul Transporturilor şi pe Directorul General al Metrorex, să ajungă la o soluţie favorabilă intereselor sale, Ion Rădoi ar fi pus în scenă mai multe acţiuni.

Concret, acesta ar fi organizat şi demarat acţiunea de protest din 25/26 martie 2021, care a avut ca şi consecinţă blocarea circulaţiei trenurilor din subteran pe durata aproape a întregii zile de 26 martie 2021, fapt ce a generat dificultăţi în realizarea transportului suprateran, în condiţiile stării de alertă.

De asemenea, ar fi coordonat angajaţii Metrorex şi membri ai U.S.L.M., unii cu funcţii de conducere, prezenţi la protestul ilegal, păstrând legătura cu aceştia pe toată durata desfăşurării lui şi ar fi cooptat la protestul suprateran de la Metrou comercianţi, beneficiari ai spaţiilor în litigiu, aflaţi sub coordonarea celuilalt inculpat.

Rădoi este acuzat şi că ar fi determinat angajaţii de la Metrorex prezenţi la locul de muncă, să-şi întrerupă programul, pentru a participa la acţiunile de împiedicare a demolării spaţiilor comerciale şi implicit pentru a nu respecta ordinele date de Directorul General al Metrorex.

Totodată, acesta ar fi determinat pe ceilalţi lideri de sindicat să mobilizeze salariaţi aflaţi la serviciu care să participe la acţiunile de împiedicare a demolării spaţiilor comerciale şi ar fi făcut demersuri în vederea identificării unor persoane cu funcţii de decizie la nivel politic, guvernamental şi local, pentru a interveni în sprijinul său, în favoarea susţinerii propriilor interese

ADVERTISEMENT