News

Cât de bogat este Vladimir Putin? Are doar un apartament modest trecut în declarația de avere

22.02.2021 | 17:58
Cat de bogat este Vladimir Putin Are doar un apartament modest trecut in declaratia de avere
ADVERTISEMENT

Averea lui Vladimir Putin a reprezentat mereu o curiozitate. Multă lume crede că președintele Rusiei are o bogăție incomensurabilă. Dar, conform unei declarații de avere, liderul de la Kremlin deține doar un apartament de 74 de metri pătrați și alte bunuri insignifiante. Și, totuși, care este adevărul?

Forbes nici măcar nu l-a inclus în topul celor mai bogați oameni din lume pentru că nu poate verifica activele sale financiare, a raportat Newsweek. Cu toate acestea, se spune că Putin deține ceasuri de lux, o flotă de iahturi și mai multe proprietăți scumpe.

ADVERTISEMENT

Finanțatorul american Bill Browder a estimat că Putin a „acumulat 200 de miliarde de dolari din câștiguri necunoscute”, potrivit Atlantic. Și, totuși, într-o declarație de avere a liderului de la Kremlin apar doar câteva bunuri modeste și de-a dreptul comice.

Averea lui Vladimir Putin, un mister pentru eternitate. Ce salariu câștigă din funcția de președinte?

Sursa foto – hepta.ro

Averea lui Putin rămâne o enigmă veche. Mulţi au încercat să dea de urma banilor conducătorului de la Moscova. Unii spun că acesta are o avere mai mare decât toţi oligarhii ruşi, alţii îndrăznesc chiar să afirme că este cel mai bogat om din lume.

ADVERTISEMENT

În 2019, cu ocazia împlinirii vârstei de 67 de ani, Putin şi-a făcut cadou o mărire de salariu, scrie Radio Europa Liberă. Salariul preşedintelui, aprobat prin ordin prezidențial, a crescut la 11.500 de dolari pe lună. A fost o mărire raportată de 4,3%, în linie cu inflaţia.

Putin are doar un apartament modest și 2 mașini vechi…în declarația de avere

Vladimir Putin, prima reacție după conflictul din Moldova! Putin
Sursa foto – facebook

Înregistrările oficiale publicate în 2016 de Kremlin ne-ar face să credem că Putin are un portofoliu imobiliar foarte modest. Raportul spunea că deține un mic teren și un apartament cu garaj, conform Businessinsider.

ADVERTISEMENT

Acest lucru este arătat și în declarația de avere publicată de Putin în 2018 înainte de alegerile prezidenţiale. Se pare că președintele rus deţine un apartament de 74 de metri pătraţi în St. Petersburg, două autovehicule din era sovietică şi piesa de rezistentă din presupusa avere a lui Putin – o camionetă de teren.

Președintele Rusiei ar avea însă acces la 20 de palate și vile de protocol. Cel mai mult timp și-l petrecere la marginea Moscovei, într-un district numit Novo-Ogaryovo.

ADVERTISEMENT

Unde este ascunsă averea lui Putin?

La începutul anului au circulat știri și imagini cu un palat de 1 miliard de dolari care i-ar fi aparținut președintelui rus. Autoritățile de la Moscova au infirmat acele zvonuri aruncate în luptă de opozantul lui Putin, Alexei Navalnîi.

Construcţia se ridică la aproape 1,4 miliarde de dolari. Această sumă amețitoare nu putea fi strânsă de Putin dintr-un salariu de președinte, chiar dacă a stat în funcție vreo 2 decenii.

Este cunoscut faptul că liderul de la Moscova are foarte mulți prieteni miliardari. Un exemplu este oligarhul Arkadi Rotenberg, care s-a și grăbit să revendice luxosul palat încă neterminat de la Marea Neagră despre care Navalnîi a spus că este al lui Putin. Palatul are, printre altele, un teatru privat și o platformă de aterizare cu loc pentru trei elicoptere.

Palatul lui Vladimir Putin
Palatul lui Vladimir Putin

 

S-a zvonit că deține 58 de avioane private

Cât de bogat este Vladimir Putin? Doar un apartament modest este trecut în declarația de avere a președintelui rus
Foto: Facebook

Întreaga viața lui Vladimir Putin este învăluită în mister. Fostul spion KGB, a devenit președinte interimar al Rusiei la data de 31 decembrie 1999, după ce președintele Boris Elțîn își dăduse demisia. De atunci deține puterea absolută în această țară. Controversele privind alegerile fraudate sau asasinările politice au plutit mereu în jurul lui Putin. Dar lucrurile nu opresc aici. Averea imposibil de estimat pe care a strâns-o liderul rus rămâne în continuare un mister greu de elucidat. Practic, toată lumea știe că Putin are o avere uriașă, dar nimeni nu poate preconiza cu exactitate dacă se apropie de cea a lui Jeff Bezos sau de cea a lui Ion Țiriac.

Liderul opoziției și criticul lui Putin, Boris Nemțov, a produs un dosar în care se susținea că Putin deține mai multe avioane private, elicoptere și iahturi.

Nemțov a transmis că, din cele 20 de reședințe de stat la care a avut acces Putin, nouă au fost construite în timpul mandatului său de președinte.

Președintele a fost, de asemenea, acuzat că deține 58 de tipuri diferite de aeronave, inclusiv un Dassault Falcon.

Președintele rus stăpânește și mările. „The Graceful” este unul din cele 4 yahturi deținute de Putin

Foto: captura youtube

De asemenea, Putin ar avea colecție de patru iahturi, fiecare costând mii de dolari doar pentru întreținere. „Rossiya”, unul dintre iahturile sale, a fost modernizat în 2005 și a costat 1,2 miliarde de dolari. „The Graceful”, un alt iaht al deținut de Putin, are 82 de metri lungime, poate găzdui 14 persoane și are șase dormitoare.

Un proiect de lege depus în 2019 în Congresul SUA şi numit „Vladimir Putin Transparency Act” menţiona că experţi externi estimează că „averea netă reală a lui Putin este de miliarde de dolari sugerând corupţia extinsă care-l înconjoară pe lider şi legăturile cu activităţi de spălare a banilor şi altele fapte ilicite întreprinse  pentru a-l îmbogăţi pe Putin pe nedrept şi pentru a ascunde de public adevărata sa situaţie financiară”, potrivit ZF.ro.

In 2017, William Browder, CEO-ul Hermitage Capital Management și consilierul financiar al Hermitage Fund (cândva fondul de investiţii străin cu cel mai mare portofoliu de active ruseşti), a declarat în fața Comitetului Judiciar al Senatului SUA că el crede că preşedintele rus a acumulat averi uriașe de sute de miliarde de dolari. În cele din urmă, investitorul a fost deportat din Rusia şi declarat pericol pentru securitatea naţională.

  • „Cred că Putin are o avere de 200 de miliarde de dolari. După 14 ani la putere în Rusia şi banii pe care ţara i-a făcut şi care nu au fost cheltuiţi pentru şcoli şi drumuri şi spitale şi aşa mai departe, toţi aceşti bani sunt în proprietăţi, în conturi bancare elveţiene, în acţiuni şi fonduri speculative gestionate pentru Putin şi amicii săi”, a spus Browder.
ADVERTISEMENT