News

Cât de contagioşi sunt, de fapt, asimptomaticii. Studiul care scoate la iveală multe dintre necunoscutele coronavirusului

27.10.2020 | 18:00
ADVERTISEMENT

Un nou studiu a arătat că chiar și pacienții asimptomatici cu COVID-19 își pot contamina mediul înconjurător, răspândind potențial boala la lucrătorii din domeniul sănătății sau la membrii familiei.

Deși se știa că anumite obiecte, cum ar fi îmbrăcămintea și mobilierul, ar putea transmite virusul, nu a fost studiat temeinic posibilitatea ca bolnavii de COVID-19 să poată contamina încăperile în care stau.

ADVERTISEMENT

Potrivit dr. Zhiyong Zong de la departamentul de control al infecțiilor din cadrul West China Hospital al Universității Sichuan, din Chengdu, China, faptul că un pacient se află într-un salon cu presiune negativă poate aduce uneori un fals sentiment de securitate. Aceste saloane sunt proiectate pentru a nu permite unui agent patogen să “evadeze” din camera pacientului.

Deși aerul nu era contaminat, nu același lucru s-a întamplat cu suprafețele

Zong și echipa sa au prelevat probe din mediul în care stăteau pacienții, precum și din aer, în șase saloane cu presiune negativă. Acestea au fost ocupate de 13 pacienți COVID-19, inclusiv 2 asimptomatici.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au testat o mare varietate de suprafețe din saloanele pacienților, inclusiv marginile paturilor și așternuturile lor, chiuvete și toalete, noptiere, întrerupătoare de lumină, mânerele ușilor, toalete, podele, curele pentru echipamente și orificiile de evacuare a aerului. Aerul saloanelor a fost, de asemenea, testat.

Probele au fost testate prin reacție în lanț în timp real cu transcripție inversă-polimerază (RT-PCR). Această metodă de testare poate detecta prezența materialului genetic asociat cu virusul. Dintre cele 112 probe de suprafață luate, 44 (39,3%) s-au dovedit a fi pozitive pentru virusul SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

În plus, camerele pacienților asimptomatici sau cu simptome ușoare au fost „contaminate pe scară largă”, potrivit autorilor studiului.

Cu toate acestea, virusul nu a fost detectat în niciunul dintre eșantioanele de aer.

Rezultatele studiului arată că o curățare atentă a acestor zone este importantă și în protejarea personalului spitalului.

ADVERTISEMENT

Ce știm până acum despre răspândirea asimptomatică

Persoanele asimptomatice și presimptomatice pot răspândi virusul, spune dr. Brian Labus, profesor asistent la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Nevada, Las Vegas, citat de Healthline.

Până la jumătate dintre persoanele care contractează virusul pot fi purtători asimptomatici ai bolii. Cu toate acestea, încă nu avem o bună înțelegere a cât de infecțioase sunt persoanele dacă nu prezintă simptome, a spus el.

Acest lucru face ca purtarea obligatorie a măștii de protecție să fie o parte importantă a prevenirii răspândirii noul coronavirus, conchide Labus.

Potrivit cercetătorilor, studiul evidențiază faptul că izolarea oamenilor acasă atunci când sunt asimptomatici poate supune prietenii și familia unui risc suplimentar. Ei consideră că izolarea acestor persoane într-o unitate de spital dedicată ar fi o opțiune mai bună.

De asemenea, insistă asupra necesității curățeniei și dezinfectării temeinice a spațiului.

ADVERTISEMENT