În sezonul de iarnă, florile au nevoie de o atenție mai deosebită. Valorile termice scăzute nu mai permit ca acestea să fie ținute afară, pe balcon, pe terasă sau agățate sub acoperiș. Trebuie să le aducem pe toate în interior și să le asigurăm lumină, dar și apă.
Mușcatele sunt printre cele mai întâlnite flori de la fereastra cuiva. Decorul plăcute pe care îl oferă unei locuințe, varietatea lor de culori, aspectul, dar și mireasma proaspătă pe care o asigură prin absorbția de dioxid de carbon le fac să fie atât de cumpărate și plantate.
Pe cât sunt de frumoase, pe atât de bine trebuie întreținute mușcatele. Un prim pas este să le feriți de îngheț, dar și de prea multă căldură. Tot ceea ce este în exces le dăunează și duce la uscare și ofilierea lor, iar în cele din urmă la distrugerea lor completă.
Semne că mușcatele tale au fost afectate temperaturile prea ridicate sau prea scăzute sunt: frunzele devin maronii sau negre, tulpinile se înmoaie și devin apoase, iar planta își pierde frunzele în mod excesiv. Pentru a preveni asemenea daune, mușcatele trebuie aduse într-un mediu protejat înainte de prima brumă.
Odată ce ai mutat mușcatele de afară în casă este bine să le tai pentru a le pregăti pentru perioada de repaus, dar și pentru adaptare. De asemenea, tăierea ajută și la prevenirea anumitor boli, iar planta va reuși mai eficient să-și recapete energia.
Când substratul este complet uscat, atunci este indicat să uzi mușcatele iarna. În general, o dată la 2 sau la 3 săptămâni sau la o săptămână. Asigură-te și că ghivecele au un sistem bun de drenaj. Cele cu găuri de scurgere pentru a preveni acumularea excesivă de apă la rădăcini sunt ideale.
S-a constatat că ghivele din lut sunt ideale, fiindcă permit o aerisire mai bună a solului. De altfel, evită să asiguri fertilizarea solului, fiindcă iarna mușcatele nu au nevoie de un impuls de creștere și de o activitate foarte mare.
Poți scoate din nou mușcatele din nou afară abia spre primăvară, când valorile termice pornesc de la 10 grade celsius în sus. Astfel poți începe și să le uzi mai des decât ai obișnuit pe timp de iarnă, pentru că își modifică și ele modul de adaptare.