Perna ta e mai importantă decât crezi pentru sănătatea și somnul tău. Dar când ar trebuie să schimbi pernele, de fapt? Este indicat să nu treci de această perioadă.
Te-ai întrebat vreodată cât de des ar trebui să-ți schimbi perna? Mulți dintre noi folosim aceeași pernă ani la rând, fără să ne gândim că ar putea fi o problemă. Dar adevărul e că perna ta are un termen de valabilitate, iar depășirea lui poate afecta calitatea somnului și chiar sănătatea ta. Deci, care e perioada recomandată?
În primul rând, cu cât o folosești mai mult timp, perna ta devine un loc prielnic pentru lucruri care îți pot afecta sănătatea. Vorbim despre acarieni de praf, bacterii și chiar ciuperci microscopice, notează blog.mezoni.ro. Plus că celulele moarte ale pielii noastre se acumulează în pernă noapte de noapte.
Dacă suferi de alergii sau astm, o pernă veche poate agrava simptomele. Chiar și pentru cei fără alergii cunoscute, expunerea prelungită la acești alergeni poate duce la dezvoltarea unor sensibilități noi.
Dar problemele nu se opresc la alergii. O pernă uzată își pierde capacitatea de a-ți susține corect capul și gâtul în timpul somnului. Asta poate duce la dureri de gât, umeri încordați și chiar dureri de cap.
De aceea, experții în domeniul recomandă să-ți schimbi perna la fiecare 1-2 ani, potrivit sursei menționate mai sus. E important să faci asta ca să nu ai probleme cu pielea sau alergii. Dacă ești mai sensibil, ar fi bine să-ți schimbi perna chiar la 6 luni.
Există câteva semne clare la care poți fi atent. Unul dintre cele mai evidente este apariția unor pete gălbui pe pernă. Acestea sunt cauzate de transpirație, uleiuri corporale și salivă acumulate în timp.
Un alt semn că perna ta și-a depășit termenul de valabilitate este mirosul. Dacă observi un miros neplăcut care persistă chiar și după spălarea feței de pernă, probabil că e timpul pentru o schimbare. De asemenea, dacă perna nu mai e la fel de pufoasă și confortabilă ca atunci când ai cumpărat-o, asta e un alt semn că și-a pierdut calitatea.
De altfel, poți face și un test simplu acasă. Îndoaie perna la jumătate și vezi dacă își revine la forma inițială când îi dai drumul. Dacă rămâne îndoită sau îi ia mult timp să revină, înseamnă că și-a pierdut elasticitatea și capacitatea de a-ți oferi suportul necesar în timpul somnului.
Din fericire, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a prelungi viața pernei tale. În fiecare dimineață, obișnuiește-te să scuturi perna ca să elimini prafului acumulat peste noapte.
De asemenea, e o idee bună să-ți scoți perna la aer de câteva ori pe săptămână, pe balcon sau la geam. Aerul proaspăt și lumina soarelui pot ajuta la eliminarea umidității și descurajează înmulțirea bacteriilor. În plus, folosirea unei fețe de pernă de calitate și spălarea ei frecventă poate să prelungească viața pernei tale.